Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Το «τελευταίο αντίο» στον ομογενή γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη (βίντεο)


ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Εν μέσω κλίματος συγκίνησης και σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας της Covid-19, τελέστηκε την Παρασκευή η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου ομογενή πρώην Γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes).

Το τελευταίο «αντίο» στον Πολ Σαρμπάνη είπαν τα μέλη της οικογένειάς του στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Βαλτιμόρη, σε μια Ακολουθία που μεταδόθηκε διαδικτυακά από τον Ιερό Ναό, αλλά και τις ιστοσελίδες του «Εθνικού Κήρυκα».


Funeral for Senator Paul S. Sarbanes (video)

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η Ομοσπονδιακή Βουλή, όσο και η Γερουσία, όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα», τίμησαν την μνήμη του ομογενούς πολιτικού, ο οποίος ήταν παρών και συνεισέφερε στην εξέλιξη σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης Ιστορίας των ΗΠΑ, αλλά και την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων.

«Εκ μέρους του αδερφού μου, Μιχάλη, και της αδερφής μου, Τζάνετ, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που, τις τελευταίες μέρες, στέλνουν αυτές τις αναφορές μνήμης και τα αφιερώματα για τον πατέρα μου, από την περίοδο που ήταν στη Γερουσία αλλά και πριν, που ήταν στην Ομοσπονδιακή Βουλή» ανέφερε στη συγκινητική ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο γιος του και Ομοσπονδιακός Βουλευτής του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes).

«Ο πατέρας μου έζησε μια γεμάτη ζωή. Εκανε την διαφορά στις ζωές των άλλων, που ήταν αυτό το οποίο ήθελε πάντα να κάνει. Για παράδειγμα, ήξερε ότι ήθελε να είναι στην πολιτική ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά το κίνητρο ήταν να αξιολογήσει τις ευκαιρίες που είχε -γιος Ελλήνων μεταναστών που ήρθαν με πολύ λίγα εφόδια στη χώρα- και είχε τις ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανέλιξη. Το κίνητρό του ήταν να κάνει αυτές τις δυνατότητες διαθέσιμες και στους άλλους», τόνισε για τον πατέρα του ο Τζον Σαρμπάνης.

Παράλληλα, ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπικότητα του πατέρα του, εστιάζοντας στην ακεραιότητα και το ήθος του, αλλά και το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος προσιτός και ευχάριστος.

«Του άρεσε να βρίσκεται με τον κόσμο. Είχε μια ευθεία αίσθηση του χιούμορ. Του άρεσε να αστειεύεται με όλους όσοι βρίσκονταν στον δρόμο του - τον ενδιέφερε το ‘ταξίδι’ που είχαν κάνει, σε οποιονδήποτε σταθμό κι αν τους έβγαζε η ζωή. Πάντα ρωτούσε: ‘Από πού είσαι; Τι κάνεις σήμερα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για εσένα;’», τόνισε στη συνέχεια ο Τζον Σαρμπάνης.

Υπενθυμίζεται πως μια από τις σημαντικές συνεισφορές του Πολ Σαρμπάνη ήταν και η παροχή δυνατότητας στους ηλικιωμένους της Βαλτιμόρης να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές κατοικίες. Σύμφωνα με τον γιο του, ο ίδιος είχε εκφράσει ουκ ολίγες φορές την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο στόχος επετεύχθη και οι απόμαχοι της ζωής είχαν την δυνατότητα να βιώσουν τα γηρατειά με την αξιοπρέπεια και τις ανέσεις που θα επιθυμούσαν.

«Ελεγε πως πολλοί ηλικιωμένοι οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους και τώρα πήραν σύνταξη, αλλά δεν έχουν πολλά χρήματα, έχουν το προνόμιο αυτής της κατοικίας», είπε στην ομιλία του ο Τζον Σαρμπάνης, μεταφέροντας συγκεκριμένα πως ο πατέρας του έλεγε ότι «λαμβάνω μια αίσθηση ικανοποίησης από αυτό».

Οπως είχε προαναγγείλει ο Κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν (Larry Hogan), οι σημαίες στα πολιτειακά κτίρια την Παρασκευή κυμάτιζαν μεσίστιες, ως ένδειξη πένθους.