Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Την Τετάρτη μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα επιδόματα σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες στα κατεχόμενα, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/04/2020


Έγιναν διευθετήσεις όπως όλα τα επιδόματα των εγκλωβισμένων και επανεγκαταταθέντων στα κατεχόμενα δοθούν στους ιδίους την ερχόμενη Τετάρτη μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης κλιμακίου της σε Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου αναφορικά με τα μέτρα για εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η χθεσινή απόφαση του κατοχικού καθεστώς για συνέχιση των μέτρων όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού στα χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι στην Καρπασία (Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα), και αναφέρεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημ. 8/4/2020 αποφάσισε την καταβολή έκτακτου βοηθήματος για τους εγκλωβισμένους, δεδομένου ότι το πρόγραμμα μεταφοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το έκτακτο βοήθημα αφορά και τους επανεγκατασταθέντες στα δύο χωριά.

Προστίθεται πως τα φάρμακα, ως επίσης το γάλα και οι παιδικές τροφές, θα συνεχίσουν, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, να αποστέλλονται και να διανέμονται στους εγκλωβισμένους.

Ακόμη αναφέρεται πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων στο Ριζοκάρπασο συνεχίζεται η εξ αποστάσεως μάθηση και διδασκαλία των μαθητών και μαθητριών τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης, σημειώνεται ότι το Προληπτικό Πρόγραμμα «Cool After School» που εφαρμόζει το ΚΕΣΥΨΥ σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω βιντεοκλήσεων μέχρι τη λήξη της περιόδου περιορισμού.

Ακόμη αναφέρεται πως πέραν των πιο πάνω που αφορούν τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες στην Καρπασία, συνεχής είναι και η προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών, αλλά και για επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι/επανεγκατασταθέντες στα μαρωνίτικα χωριά Κορμακίτης και Καρπάσια, όπου συνεχίζεται η αποστολή φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Προστίθεται πως ο Επίτροπος Προεδρίας και η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν επαφή με τους κοινοτάρχες, τα οργανωμένα σύνολα, τους εγκλωβισμένους/ επανεγκατασταθέντες και τους συγγενείς τους για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστούν και για επίλυση καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν. Για τον λόγο αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή, σε 24ωρη βάση, για στήριξη τους. Τα τηλέφωνα είναι 22400108 /22400160.

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας στην Καρπασία, αλλά και στα μαρωνίτικα χωριά ότι παραμένουμε δίπλα τους αυτές τις δύσκολες ώρες για ό,τι χρειαστούν και τους παρακαλούμε όπως τηρούν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για τη δική τους προστασία, αλλά και για την προστασία των αγαπημένων τους προσώπων", καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)