Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

H Νεολαία της Κύπρου γιορτάζει σήμερα τα 75 χρόνια του ΟΗΕ με εκδήλωση της Cyprus Youth DiplomaCY, ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία


Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός νεολαίας Cyprus Youth DiplomaCY διοργανώνει σήμερα διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «H Νεολαία της Κύπρου εορτάζει τα 75 χρόνια του ΟΗΕ», με σκοπό τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της επετείου των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος του ΟΗΕ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17:00-20:30 και θα είναι σε δύο μέρη, με το πρώτο μέρος να αφορά στην πραγματοποίηση μιας ζωντανής διαδικτυακής συζήτησης πάνελ με υψηλόβαθμους φιλοξενούμενους ομιλητές και ομιλήτριες και σε δεύτερο μέρος την πραγματοποίηση ενός διαδικτυακού εργαστηρίου (workshop) με την συμμετοχή των νέων της Κύπρου.
 
Το πρώτο μέρος της διαδικτυακής εκδήλωσης, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από την σελίδα του Cyprus Youth DiplomaCY στο facebook (16/12/2020, 17:00-18:30) θα συμμετέχει ως κύριος ομιλητής ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με θέμα ομιλίας «Η Σημασία της Πολυμέρειας: Εορτάζοντας την 75η Επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την 60η Επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος του ΟΗΕ». 

Θα ακολουθήσει  συζήτηση πάνελ με θέμα «Νεολαία για την Πολυμέρεια: τα Ηνωμένα Έθνη που θέλουμε», στην οποία θα συμμετέχει ζωντανά από τη Νέα Υόρκη η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Θέματα Νεολαίας  Jayathma Wickramanayake (UN Youth Envoy). Στο πάνελ επίσης θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο George Charonis (Associate Human Rights Officer), καθώς επίσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Μενέλαος Μενελάου. Την συζήτηση θα συντονίσει η πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY Ιωάννα Δημοσθένους και η νεολαία θα μπορεί να αποστέλλει ζωντανά τις ερωτήσεις και τα σχόλιά της.  
 
Το δεύτερο μέρος της διαδικτυακής εκδήλωσης (19:00-20:30) αποτελείται από ένα διαδικτυακό εργαστήρι (workshop) με θέμα «Ιδέες και Εισηγήσεις: τα Ηνωμένα Έθνη που θέλουμε». Το διαδικτυακό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom και είναι ανοικτό για συμμετοχή σε όλους τους νέους και τις νέες της Κύπρου, με σκοπό να εκφράσουν τις ιδέες και απόψεις τους για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών και το ρόλο που η νεολαία έχει να διαδραματίσει.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοπός της όλης διαδικτυακής εορταστικής εκδήλωσης είναι να ενημερώσει τη νεολαία της Κύπρου σχετικά με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, την σημασία της πολυμέρειας και τις προκλήσεις που η πολυμέρεια, γενικά, και ο ΟΗΕ, ειδικά, έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η νεολαία θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον ρόλο της Κύπρου ως κράτος μέλος του ΟΗΕ από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,  επ’ ευκαιρίας και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου ως κράτος μέλος. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο ρόλος των νέων εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών καθώς και η σημασία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 2250/2015 «Νεολαία, Ειρήνη και Ασφάλεια», όπου πρόσφατα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την υιοθέτησή του. 

Με τη συμμετοχή της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Θέματα Νεολαίας Jayathma Wickramanayake, η οποία σημειώνεται πως πρώτη φορά συμμετέχει σε εκδήλωση που πραγματοποιεί Μη Κυβερνητικός Οργανισμός νεολαίας στην Κύπρο, θα υπάρξει η ευκαιρία παρουσίασης του ρόλου και του έργου της εντός του συστήματος του ΟΗΕ. Θα παρουσιαστεί επίσης ο ρόλος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τα δικαιώματα των νέων, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η προσπάθεια για την συγγραφή μιας διεθνούς συνθήκης για τα δικαιώματα των νέων. Τέλος, ο λόγος θα δοθεί στους ίδιους τους νέους και τις νέες της Κύπρου, όπου μέσα από το διαδικτυακό εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί, θα εκφράσουν τις ιδέες και τις εισηγήσεις τους για το μέλλον των Ηνωμένων Εθνών.

Η διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνεται από το Cyprus Youth DiplomaCY και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. 

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Σημειώνεται ότι η όλη διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Cyprus Youth DiplomaCY www.cyprusyouthdiplomacy.com ή να επικοινωνήσετε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου cyprus.youth.diplomacy@gmail.com
 
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΓΚ)