Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τη συνέχιση του προγράμματος «Νόστος» συζήτησε ο Πρέσβης Μαυρομάτης με την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου, ΚΥΠΕ Νίκος Κάτσικας - Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ 11/02/2020


Η επίσκεψη νέων από την Κύπρο και την Ελλάδα, στην Αίγυπτο, εντός του ερχόμενου καλοκαιριού, ως μία εξέλιξη και συνέχεια του προγράμματος για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες», που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου του 2018, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, ήταν από τα βασικότερα θέματα συζήτησης της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο, Όμηρο Μαυρομάτη.

Παρουσία και του Συμβούλου της Κυπριακής Πρεσβείας στη Χώρα του Νείλου, Ανδρέα Καζαντέ, η Αιγύπτια Υπουργός καλωσόρισε θερμά τον Κύπριο Πρέσβη, που ανέλαβε υπηρεσία πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα σχετικά με την επίσκεψη της νεολαίας από Κύπρο και Ελλάδα στην Αίγυπτο, φέτος το καλοκαίρι, η κ. Μάκραμ τόνισε ότι «πρέπει να φέρουμε πιο κοντά τις νέες γενιές από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, για να μπορέσουν να παρουσιάσουν την κοινή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρέσβης επεσήμανε ότι μέσα από την ενίσχυση των σχέσεων των νεολαιών μας, μπορούμε να χτίσουμε στις ρίζες των κοινών πολιτισμών και να φτιάξουμε γέφυρες της περιφερειακής μας συνεργασίας.

Το θέμα της κοινής επίσκεψης των νεολαιών στην Αίγυπτο και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με Αιγυπτίους συνομήλίκους τους, αποφασίστηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Σαρμ Ελ Σέιχ, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Αναμένεται ότι αυτό θα είναι και ένα από τα θέματα που θα συζητήσει η Αιγύπτια Υπουργός Διασποράς Ναμπίλα Μάκραμ, με τον ομόλογό της της Ελλάδας, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κώστα Βλάση, με τον οποίο θα συναντηθούν την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου στο Κάιρο.

(ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΑΓΚ)