Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς της γης για τερματισμό του δράματος των αγνοουμένων, ζητά το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, ΚΥΠΕ 29/10/2022


Προσδοκούμε από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τερματισμό του δράματος των αγνοουμένων, αναφέρεται σε μήνυμα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για την Ημέρα Αγνοουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αφορμή την Ημέρα Αγνοουμένων, όπως έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας αναφέρει ότι «η σημερινή μέρα φέρνει στη μνήμη μας τις 29.10.1974, ημέρα που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής».

«Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας που ουδέποτε επέστρεψαν στις οικογένειές τους και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται» προστίθεται.
Επισημαίνεται ότι η σημερινή μέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας ειδικά για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας που αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. «Είναι ταυτόχρονα και μια μέρα θύμησης και τιμής αλλά και ευθύνης» προστίθεται ενώ αναφέρεται ότι η Ημέρα Αγνοουμένων είναι "και μια μέρα ευθύνης για όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά και ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες".

Ακόμη, σημειώνεται ότι "η κατοχική δύναμη που ευθύνεται για τη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του με προσκόμματα και τακτικισμούς εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για επίλυση του προβλήματος". Υπογραμμίζεται ότι "η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών".

"Αναμένουμε και προσδοκούμε από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών", αναφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

"Από πλευράς μας, θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ιερό αγώνα για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος είτε Ελλαδίτης είτε Τουρκοκύπριος", καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΑΓΚ)