Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση Φωτίου με Υφυπουργό Άμυνας Ελλάδας, το θέμα των αγνοουμένων στο επίκεντρο ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/11/2021


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενόψει της τελετής παράδοσης των οστών επτά Ελλαδιτών ηρώων, συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με τον Υφυπουργό Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Χαρδαλιά. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα και στις δυσκολίες που προκύπτουν στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με γνώμονα τις ανάγκες των δοκιμαζόμενων οικογενειών. 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόνισε ο Επίτροπος, είναι δύσκολη, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άμεσες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για ανατροπή του επικίνδυνου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Αναμένουμε από την Τουρκία, τόνισε ο Επίτροπος, να πάρει επιτέλους εκείνες τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε πρόοδο για επίλυση της τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.  Είναι στους πάντες γνωστό, επεσήμανε, ότι χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας δεν θα υπάρξει ούτε και μπορεί να υπάρξει πρόοδος. 

Ήταν κοινή θέση του Επιτρόπου Προεδρίας και του Υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας ότι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, και την μέχρι τώρα άρνηση της κατοχικής δύναμης, Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις προσπάθειές τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε Ευρώπη και σε άλλα διεθνή φόρα, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη προόδου και η επίλυση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

`Έγινε ενδελεχής ανασκόπηση τεχνοκρατικών και άλλων θεμάτων που αφορούν στο πρόβλημα των αγνοουμένων όπως, επίσης, και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Επίτροπος εξέφρασε για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη όλων για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της πατρίδας μας αλλά και τις προκλήσεις, στις οποίες προβαίνει η κατοχική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ)