Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Νέο κάλεσμα Φ. Φωτίου να δοθούν πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για ανεύρεση αγνοουμένων (ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/05/2019)


Οι μαζικές περιπτώσεις για να βρούμε την άκρη στο θέμα των αγνοουμένων είναι μόνο αν δοθούν πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο Judith Gail Garber, είπε ότι η συζήτηση ήταν «ενδιαφέρουσα και πολύ παραγωγική» όπου συζήτησαν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Της έχω εξηγήσει σε ποια τραγική κατάσταση βρίσκεται αυτό το θέμα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, νοουμένου ότι δεν εντοπίζονται πλέον οστά για να μπορέσει να προχωρήσει η ΔΕΑ στην επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, είπε ο κ. Φωτίου.

Της ανέφερε επίσης ότι στον κατάλογο των αγνοουμένων υπάρχουν Αμερικάνοι υπήκοοι και «αυτό θα πρέπει να είναι ένα κίνητρο για τις ΗΠΑ να δουν πώς μπορούν να πιέσουν, να πείσουν την Τουρκία, την κατοχική δύναμη, να συνεργαστεί, και για να συνεργαστεί θα πρέπει να δώσει πληροφορίες από τας αρχεία του τουρκικού στρατού για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων μας αλλά και για τις μετακινήσεις των οστών».
Υπενθυμίζοντας ότι «ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα», ο κ. Φωτίου είπε να μην ξεχνούμε ότι μετά από 45 χρόνια, το 50 % περίπου των αγνοουμένων βρίσκεται ακόμα στον κατάλογο των αγνοουμένων.

«Και αυτό το λέει όλα. Και νομίζω ότι συμφωνεί μαζί μου ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αυτήν την περίοδο και έχω αντιληφθεί και η ίδια, βλέποντας ότι αυτό το θέμα είναι καθαρά ανθρωπιστικό, θα βοηθήσουν όσον μπορούν», είπε.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη νομοθεσία από το Κογκρέσο όσον αφορά τους αγνοούμενους στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους απόδημους μας, «να δούμε πόσο μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και την αμερικανική κυβέρνηση, το Κογκρέσο και την Γερουσία για να δούμε αν μπορεί να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ για το θέμα των αγνοουμένων».

Αρχές Ιουνίου, είπε, θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ «και εκεί να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που, σε συνεργασία με τη διασπορά μας, θα κάνουμε στις ΗΠΑ.»

Κληθείς να αναφερθεί στα αρχεία που έψαχνε η ΔΕΑ και στις ΗΠΑ και αν υπάρχει πρόοδος, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι τα αρχεία που μελετά η ΔΕΑ αυτή τη στιγμή είναι αυτά των ΗΕ. «Που καθυστερημένα δόθηκαν για μελέτη όμως γίνεται αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή, είναι αρχεία από χώρες που είχαν αποσπάσματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και αυτά μελετούνται όπως τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού», είπε.

Επανέλαβε ωστόσο ότι «αυτά τα αρχεία μπορεί να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μαζικές περιπτώσεις θα βρούμε την άκρη μόνο αν δοθούν πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού. Ήταν μαζικές εκτελέσεις ή περισυλλογές των νεκρών μας που έγιναν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου το 1974 και είναι μετακινήσεις των οστών. Αυτά τα δύο θέματα είναι αυτά που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή και είναι για αυτά που η ΔΕΑ δεν έχει πληροφόρηση και γι’ αυτό βλέπετε οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί».

Ερωτηθείς αν έχει δώσει διαβεβαιώσεις η πρέσβειρα των ΗΠΑ για το πώς θα προχωρήσει, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι η ίδια «βλέπει το θέμα ως ανθρωπιστικό και ασφαλώς όπως η ίδια έχει αναφέρει, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι σημαντικό».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις στις εκταφές, ο κ. Φωτίου είπε ότι υπάρχει η τελευταία εξέλιξη για την οποία υπήρξε ανακοίνωση από τη ΔΕΑ όμως πρέπει να περιμένουμε, να μην βιαστούμε, μακάρι να πρόκειται για ένα ομαδικό τάφο και όχι μεμονωμένων περιπτώσεων. Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες λίγες μέρες.

Ευχή όλων είναι, και αυτό το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα, είναι να έχουμε πληροφορίες και από Ε/Κ και από Τ/Κ που έζησαν την περίοδο εκείνη γιατί δυστυχώς και αυτοί φθάνουν στο τέλος του βιολογικού τους κύκλου και εάν δεν δώσουν τώρα αυτές τις πληροφορίες κανείς δεν θα μπορεί να τις αξιολογήσει.

Και γι’ αυτό το νέο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να δοθούν χωρίς φόβο αυτές οι πληροφορίες.