Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τριμερής Διασποράς Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στην Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου ΚΥΠΕ - Νίκος Κάτσικας - Αίγυπτος/ Κάιρο 14/12/2019


Τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επερχόμενη στις 19 Δεκεμβρίου Τριμερή Διάσκεψη για θέματα Διασποράς, Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού της Ελλάδας Γιάννης Χρυσουλάκης, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της ιστορικής και πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδο Κασιμάτη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, και όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης, «την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, θα έχουμε στην Αθήνα την τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου σε θέματα Διασποράς και οι τρεις χώρες θα υπογράψουμε και ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Επομένως, θα μιλήσουμε για θέματα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου σε θέματα Διασποράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης στον Πρόεδρο των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, τονίζοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο χωρών.

Στην Τριμερή Διάσκεψη για την Διασπορά, θα συμμετάσχει μαζί με την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ και τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας Φώτη Φωτίου, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης.

Παράλληλα, οι κ.κ. Χρυσουλάκης και Κασιμάτης συζήτησαν τα θέματα τα οποία αφορούν τους Έλληνες της Αιγύπτου και υποσχέθηκαν ότι «με κάθε τρόπο να επιληφθούν και να δώσουν λύσεις».

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης προσέφερε ένα τόμο για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ στον κ. Κασιμάτη, ο οποίος με τη σειρά του τού προσέφερε ένα λεύκωμα για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, του οποίου επίσης τυγχάνει Πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι και τα δύο παροικιακά σωματεία είναι από τα παλαιότερα στον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ιδρύθηκε το 1843 και ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρείας το 1909.

(ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΑΧΡ)