Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Αιγύπτου, ΓΤΠ 10/02/2021


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τον νέο Πρέσβη της Αιγύπτου στη Λευκωσία κ. Amr Mohsen Hamza.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία με την Αίγυπτο όσον αφορά θέματα Διασποράς.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε την τεράστια σημασία της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου όσο και τις ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή, οι οποίες λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόσθεσε ότι είναι σε αυτό το  πλαίσιο που προωθήσαμε και διευρύναμε τη συνεργασία μας και σε θέματα Διασποράς, για προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων στο εξωτερικό.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι, το πιο σημαντικό επίτευγμα σε επίπεδο Διασποράς είναι το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» για το οποίο μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικές δράσεις σε Αλεξάνδρεια, Λονδίνο και Μελβούρνη.  

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέσα από το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης, που θα υπογραφεί σύντομα, ενθαρρύνουμε τη στενότερη συνεργασία της αντίστοιχης οργανωμένης Διασποράς των τριών χωρών στο εξωτερικό, έτσι ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις, ιδιαίτερα σε χώρες, όπου η Διασπορά των τριών χωρών είναι οργανωμένη, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική ο Καναδάς, η Γαλλία. 

Παράλληλα προωθούνται θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις τρεις χώρες, όπως θέματα νεολαίας, επιχειρηματικότητας, επιστημών και εκπαίδευσης, ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για την ενημέρωση και υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του τόσο στο εθνικό μας θέμα όσο και στη συνεργασία αναφορικά με θέματα Διασποράς.
 
(ΡΜ/IK/ΣΧ)