Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 2022 (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ)


26/07/2022 - Χαιρετισμός Προέδρου ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη στην εναρκτήρια τελετή Κεντρικα Συμβουλια ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, ΓΤΠΕχουν περάσει τρία χρόνια απο το τελευταίο μας συναπάντημα στη πατρώα γή και παρόλο που η πανδημία μας κράτησε μακρια δεν εχουμε ούτε λεπτό λησμονήσει το χρέος προς τη πατριδα που για 48 ολοκληρα χρόνια αγωνίζεται για τη επανένωσή της και την απαλλαγή της απο τα δεινά που επέφερε η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Ως Ελληνες Κυπριοι της οργανωμένης Διασποράς δηλώνουμε παρόν στο αγωνα αυτό που για μας είναι ένα τάμα ζωής, διότι ουδέποτε θα συμβιβασθούμε με τα τετελεσμένα της εισβολής. Μια άλλη Κύπρος πέρα από τα φυσικά της σύνορα θα συνεχίζει να αγωνίζεται με πείσμα και αποφασιστικότητα στις χώρες διαμονής μέχρι η πατρίδα μας να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω τη παρουσία των Νέων μας. Η ΝΕΠΟΜΑΚ συμπήρωσε ήδη 20 χρόνια ζωής και ζωντανής παρουσίας τόσο στά Εθνικά μας θέματα όσο και ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων ώστε να νοιώθουμε περήφανοι για αυτούς.

Θερμές ευχαριστίες στους κατά σειρά Προεδρους Μενοικο Κούβαρος που υπηρέτησαν σε Συμβούλια ολα αυτα τα χρόνια τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Είμαι σίγουρος ότι έχουμε θέσει γερές βάσεις στα θέματα ανανέωσης στις τοπικές μας Ομοσπονδίες και αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει να αποδίδει ώστε να έχουμε τους ηγέτες του σήμερα αλλά και του αύριο.

κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας επειδή είναι και η τελευταία σας παρουσία απο τη θέση του Προέδρου στη εναρκτήρια μας τελετή, απο το βήμα αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες, για τη αμέριστη συμπαράσταση και εκτίμηση του διαχρονικού και πολυεπίπεδου έργου της Διασποράς και τη βοήθεια που τόσο εσείς όσο και η Κυβερνηση σας προσεφερε για επίλυση προβλημάτων που προέκυπταν τα τελευταία χρόνια, σε θέματα Εκπαιδευτικά, Ενημέρωσης, Ψυχαγωγίας, Διαφώτισης, Διαβατηρίων κλπ

Δεν είμαστε αχάριστοι όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έχουν βοηθήσει σε διαφορους τομείς και ως Ελληνες Κυπριοι της Διασποράς είμαστε ευγνώμονες.

Σήμερα το πρωί μια ομάδα απο τις Ομοσπονδιες μας είχαμε τη τιμή να φιλοξενηθούμε στη Αεροπορική Βάση της Πάφου.

Νοιωθουμε περήφανοι για το υψηλό επίπεδο και αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουρας και ευχαριστούμε το Αρχηγό της Εθνικής Φρουρας κ. Δημόκριτο Ζερβακη και Δοικητή Αεροπορίας κ, Μάριο Φλωρίδη.

Φυσικά πολύ θα μας άρεσε να βέπαμε κ. Πρόεδρε και ενα σμήνος αναβαθμισμέμων μαχητών ΖΑΡΙΜ. Ο τύπος κωδικοποιημένος σε περίπτωση που με ακούνε και οι Τούρκοι !!!!!


Ζούμε δυστυχώς σε μία περίοδο που πέραν της Πανδημίας, του πολέμου στη Ουκρανία με τις αλυσωδετές του επιδρασεις, η Τουρκία έχει δείξει το χειρότερο της πρόσωπο.

Η μοναδική χώρα στο κόσμο που δε θέλει να τις υπενθυμίζει τη Ιστορία της,

Μια χώρα που συστηματικά παραβιάζει, παρερμηνεύει ή αναζητεί αναθεώρηση καθε συνθήκης που έχει υπογράψει, σε μια ξεφρενη αναθεωρητική πολιτική στη προσπαθεια της να αναβιώσει τη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ονειρεύεται Γαλάζιες Πατρίδες επιδεικνυοντας προκλητικά νεους

Χαρτες, με καθημερινές εμπρηστικες δηλώσεις και υπερπτήσεις πανω απο Ελληνικά νησιά

Απαιτεί αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών και απειλεί για αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας με πρόσχημα της δήθεν παραβίασης της συνθηκης της Λωζανης.

Κατέχει παράνομα μέρος της Κυπρου και παρανομεί η παρενοχλει εντος της Κυπριακής ΑΟΖ

Προκαλούν στο θέμα της Αμμοχωστου

Μιλουν για δύο Κρατη στη Κυπρο και ταυτόχρονα παίζουν και τους ειρηνοποιους

Φυσικά κ. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνησης ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι Ενιαίος και Αδιαίρετος Μαζι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια μας και τα εθνικά μας συμφεροντα, βασισμένοι σε αρχες και στα πλαισια του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνους Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στη εδαφική ακεραιότητα των χωρών

Τους λέμε λοιπον Οθωμανικό Δίκαιο Γιόκ, Δυο κρατη στη Κυπρο Γιόκ

Ειναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να βγουν απο το λήθαργο και να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον, θα πρέπει να απεγκλωβιστούν απο τη Τουρκία και να συνεργαστούν μαζί μας για τη επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης που να εξασφαλίζει μόνιμη ειρήνη και ευημερία σε ενα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.Ευχαριστίες επίσης στον Επίτροπο κ. Φωτίου και το προσωπικό της Υπηρεσίας Αποδήμων για τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά, ώστε να οργανωθεί ένα ακόμη παραγωγικό και αναβαθμισμένο Συνέδριο.Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, Υφυπουργείο Τουρισμού, Love Cyprus, Invest Cyprus, τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Cyta, και P& P Ice Cream GroupΕπίσης ευχαριστούμε το Χορηγό Επικοινωνίας ΡΙΚ για τη κάλυψη του Συνεδρίου καθώς και την εταιρεία Capital Media Ventures που έχουν αναλάβει αφιλοκερδώς τα media και το website της ΠΟΜΑΚ.

Ευχαριστίες και στους Συνεργατες μας, Γραφείο Τυπου και Πληροφοριων, Αστυνομία Κύπρου και Κυβερνητικό Τυπογραφείο.

Εκ μέρους της ΠΟΜΑΚ το θεωρώ υποχρέωσή μου θα αναφερθώ και στη σημαντική δουλειά που διαχρονικά οι Ομοσπονδίες μας επιτελούν στις διάφορες χώρες, συμβάλοντας στον κοινό αγώνα που όλοι διεξάγουμε, δηλαδή στην προώθηση του εθνικού μας προβλήματος πρώτιστα, αλλά και τη διατήρηση των παροικιών μας, ώστε να αποτελούν μια πραγματική δύναμη πολυεπίπεδης στήριξης της πατρίδας μας για τις επόμενες γενιές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μπεί στη μετα Brexit εποχή και η τοπική μας Ομοσπονδία υπο τη καθοδήγηση του Χρήστου Καραολή, παιδί της ΝΕΠΟΜΑΚ να μη ξεχνάμε, αγωνίζεται με συνεχή και μεθοδευμένη δουλειά, ώστε να αντιληφθουν οι Αγγλοι πολιτικοί ότι ο μόνος αίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και θα πρέπει να σταματήσουν να τη βλεπουν ως αξιόπιστο σύμμαχο.

Η τουρκική προπαγανδα δραστηριοπείτε έντονα τελευταία στη προωθηση του ψευδοκράτους και της λύσης δύο κρατων, με προκλητικες εκδηλώσεις και καταχωρήσεις στα μίντια.

Πολύ σύντομα θα έχουμε νεο Πρωθυποργό νέα Κυβέρνηση και ξανα απο τη αρχή πάλι.

Πρέπει η Κυβερνηση μας να κανει γρήγορα βήματα επαφής με τη νέα Κυβέρνηση ώστε να πετύχουμε αν είναι δυνατόν μια δημιουργική σχεση οπως κατα τη περίοδο επι πρωθυπουργίας David Cameron.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ομοσπονδια Αμερικής με το αγαπητό Κυριάκο Παπαστυλιανού τον αγαπητό μου φίλο το Φιλίπ Κρίστοφερ στη Προεδρία της ΠΣΕΚΑ και τα στελέχη τόσο της τοπικής ομοσπονδίας αλλά και άλλων ομογενειακών Οργανώσεων, νομίζω έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και μπράβο διότι εκει έχουμε πετύχει σε πανεθνικό επίπεδο παρα πολλα.

Θα τα αφήσω στο αγαπητό μου φίλο να τα αναφέρει όταν θα ανέλθει στο βήμα. πλείστο νέοι άνθρωποι, έχουν εγκατασταθεί τα τελευταια χρόνια.Να ευχαριστήσω πολύ τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ευαγόρα Μαυρομάτη που με τη μεθοδική του δουλειά στο παρασκήνιο σε μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γαλλία, κάνει πάρα πολλά που λίγι γνωρίζουν. Χαιρετίζω επίσης τη σημαντική δουλειά και των υπολοίπων Ομοσπονδιών της Αυστραλίας, Ελλάδας, Καναδά, δύο πολύ σημαντικές και μεγαλες χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας, της Αφρικανικής Ηπείρου καθώς και της Κυπριακής Κοινότητας του Λιβάνου. Όλοι βάζουν το λιθαράκι τους, επειρεάζοντας την πολιτική κυβερνήσεων στις χώρες διαμονής όταν χρειάζεται, μεταδίδοντας επίσης τον πολιτισμό μας, προβάλλοντας τις ομορφιές της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό, κρατώντας τις νεότερες γενιές στις ρίζες και παραδόσεις μας και στρατεύοντας τους νέους μας στο αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.Ευχαριστείες στο κ. Ανδρέα Κακουρή Υπατο Αρμοστη στο ΗΒ , για την άψογη συνεργασία και τη εξαιρετική δουλειά του εκπροσωπώντας την Κύπρο σε αυτή τη σημαντική χώρα

Ευχαριστιες σε ολους τους Πρεσβεις μας στις χώρες

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με τη παρουσία σας και σας υπόσχομαι ότι αυτός ο αγώνας των Αποδήμων θα συνεχισθεί μέχρι την επανένωση της πατρίδας μας.26 Ιουλίου 2022


Χαιρετισμοί / Ομιλίες