Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ «Ιστορίες της Κύπρου»


Δεν πρόκειται για απλή παρουσίαση ενός βιβλίου. Αλλά για την αποκάλυψη των ενδότερων της ψυχής ενός επίλεκτου και ξεχωριστού μέλους της Διασποράς μας στην Αυστραλία που έχει σταθερά και βαθειά μέσα στην καρδιά του την ιδιαίτερη του πατρίδα, την Κύπρο μας.

Για το βιβλίο αυτό ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ εργάστηκε με μοναδικό πάθος, συγκεντρώνοντας, για επτά χρόνια, τις ζωντανές αναμνήσεις και τις ιστορίες περισσοτέρων από 40 ηλικιωμένων Κυπρίων οι οποίοι γεννήθηκαν και ζούσαν στην Κύπρο κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Οι «Ιστορίες της Κύπρου: Αφιέρωμα σε μια αλλοτινή εποχή» ξεκίνησαν ως μια σελίδα στο Facebook η οποία σήμερα έχει πέραν των 22.000 φίλων. Σε υπογράμμιση του πάθους και της αγάπης του για την Κύπρο, ο Κωνσταντίνος γράφει εκεί ότι πρόκειται για μια προσωπική του σταυροφορία προκειμένου να διερευνήσει την πατρίδα των γονιών του όπως ήταν πριν από το 1950. Με τις αναρτήσεις του που περιλαμβάνουν όμορφες και σπάνιες παλιές φωτογραφίες, σκοπεύει, είπε, να αναδείξει και να εξυμνήσει την πολιτιστική του κληρονομιά.

Και συνεχίζει να το κάνει αυτό, αποδεικνύοντας και κάτι άλλο. Ότι οι ρίζες μας είναι πολύ δυνατές και αντέχουν στο χρόνο, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ διαφορετικών τόπων, ανθρώπων και χρονικών περιόδων. Ένας επιστήμονας της διασποράς, ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε και μορφώθηκε στην Αυστραλία, όπου δημιουργεί και συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή της νέας του πατρίδας, προσπαθεί να διατηρήσει, παράλληλα, την ταυτότητα και τις πολιτιστικές του ρίζες, ανιχνεύοντας με τις αναμνήσεις και τις θύμησες των μεγαλυτέρων τον τρόπο ζωής μιας άλλης εποχής.

Οι «Ιστορίες της Κύπρου» του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ, επιβεβαιώνουν όμως και κάτι άλλο ακόμα. Τους πολύ ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς των όπου γης αποδήμων μας με την Κύπρο. Φέτος επισκέφθηκα τέσσερεις πολίτες της Αυστραλίας στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων των αποδήμων μας για την Κύπρο. Σε όλες τις επαφές και τις εκδηλώσεις που παρευρέθηκα, διαπίστωσα για μια ακόμη φορά με ιδιαίτερη συγκίνηση το πόσο πολύ η εκεί Διασπορά μας είναι συνδεδεμένη με την Κύπρο και προσπαθεί και αγωνίζεται να μετουσιώσει σε πράξη, σε κάθε ευκαιρία, το μεγάλο ενδιαφέρον και τη βαθειά της αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα. Αυτοί οι δεσμοί μας προσφέρουν μια τεράστια δύναμη στον αγώνα μας για την προώθηση μιας ορθής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

Οι εποχές άλλαξαν βέβαια. Το σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το χθες. Δεν είναι αυτές που περιγράφει στο βιβλίο ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, όταν, για παράδειγμα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συζούσαν σχετικά αρμονικά. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ονομάζεται Τουρκική επιβουλή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα τετελεσμένα της επεκτατικής και διχοτομικής πολιτικής και τακτικής της Τουρκίας, τα τετελεσμένα της εισβολής και της προσπάθειας της Τουρκίας να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για την Κύπρο και την περιοχή, υπογραμμίζεται καθημερινά με δηλώσεις και ενέργειες που προκαλούν για την αλαζονεία και την έπαρση τους, αλλά και με τη σύγκρουση τους με κάθε έννοια δικαίου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, εμείς εμμένουμε στην απόφαση μας να εργαστούμε για την επίτευξη μιας λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα, όχι της κατοχικής δύναμης, αλλά όλων των Κυπρίων που στοχεύουν σε μια ελεύθερη και ασφαλή πατρίδα με κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας με την κατοχή του 37,5% των εδαφών μας, την παρουσία 40 τόσων χιλιάδων Τουρκικών στρατευμάτων, τη συνεχή ροή εποίκων και την προσπάθεια πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης, ακόμα, εδαφών όπου για τρείς και πλέον χιλιάδες χρόνια έπαλλε η ελληνική καρδιά και γραφόταν ιστορία μεγάλων θυσιών και αγώνων για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και των παραδόσεων μας.

Ναι, άλλαξαν οι εποχές, αλλά δεν μπορούν να παραγραφούν ή να διαγραφούν οι ιστορικές, εθνικές και θρησκευτικές μας καταβολές, η λύση δε που επιδιώκουμε να επιτευχθεί θα πρέπει δίχως άλλο να διασφαλίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού σε αυτή την εσχατιά της ανατολικής μεσογείου.

Κυρίες και κύριοι,

Συγχαίρω θερμά τον συγγραφέα του βιβλίου, στον οποίο, σημειώνω, επέδωσα τον περασμένο Ιούλιο στη Μελβούρνη ειδική πλακέτα με τις θερμές ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει το πολύ αξιόλογο έργο του ως επιστήμονας, καλλιτέχνης και δημιουργός προβάλλοντας την Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την έρευνα και τις τέχνες.

Συγχαίρω επίσης τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αποφοίτων Πανεπιστημίων Αυστραλίας και προσωπικά τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Σάκη Φειδογιάννη για τις προσπάθειες προβολής και διάδοσης του βιβλίου, όπως και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συνεργασία τους.

Εύχομαι σε όλους κάθε καλό.