Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία τίμησε τον ακούραστο Ύπατο Αρμοστή Ευρπίδη Λ. Ευρυβιάδη, προασπιστή των δικαίων του Κυπριακού λαού και μεγάλο φίλο της παροικίας μας.


Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου ο Πρόεδρος και τα μέλη της Γραμματείας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευκαιρία της παρουσίας στο Λονδίνο του Υπουργού Εξωτερικών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, οργάνωσαν Αποχαιρετιστήριο Δείπνο, υπό την αιγίδα του. Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τιμή του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Λ. Ευρυβιάδη, πολύπειρου διπλωμάτη, ο οποίος μετά από 6 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στην Κυπριακή Ύπατή Αρμοστεία HB και 43 χρόνια στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφυπηρετεί.

Πριν από το Δείπνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε, μέσα σε μια πολύ φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους πάνω στις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, τις πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης στην κυπριακή ΑΟΖ, τις ασταμάτητες προσπάθειες της τουρκικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, το ρόλο της βρετανικής κυβέρνησης και των βουλευτών, όπως και τρόπους καλύτερης και πιο αποτελεσματικής διαφώτισης προβολής και προάσπισης των δικαίων της Κύπρου στα κέντρα αποφάσεων της Μεγάλης Βρετανίας

Παρόντες στο οίκημα της Αδελφότητας ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η Ειρήνη Γιωργαλλά, ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Μάριος Μηναίδης, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τιούτον, και της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου, ο Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Κωνσταντίνου, η πρώην Ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη, το Εκτελεσατικό Συμβούλιο, η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, και πρόεδροι συνδέσμων και οργανώσεων.

Πριν από το Αποχαιρετιστήριο Δείπνο προς τιμή του ‘Υπατου Αρμοστή , ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, κάλεσε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη όλων όσοι θυσίασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για την προάσπιση της δημοκρατίας, και κατά των τούρκων εισβολέων όπως και εις μνήμη του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και τέως Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού.

Στη συνέχεια αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για την τιμητική παρουσία τους στο Δείπνο, καταδίκασε τις θλιβερές μαύρες επετείους της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος που έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή στο νησί μας.

Ο Υπατ6ος Αρμοστής μας είπε, ο. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, με την εργατικότητα, αλλά και με το δικό του τρόπο αγκάλιασε την ομογένεια μας, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των συμπατριωτών μας. Γνώστης των παροικιακών μας προβλημάτων από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο Λονδίνο, άρχισε τη στενή συνεργασία του με την Εθνική Ομοσπονδία και έδειξε μεγάλο και ειλικρινές ενδιαφέρον για την κινητοποίηση και συμμετοχή όλων στον αγώνα της Κύπρου. Με την τακτική επικοινωνία με τον πρόεδρο και τα στελέχη της Ομοσπονδίας, ενημέρωνε και ενημερωνόταν για τις δραστηριότητες της παροικίας μας.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι αφυπηρετεί μετά από μια διακεκριμένη και καρποφόρα προσφορά στους δύσκολους, σκληρούς και άνισους αγώνες της Κύπρου για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Τόνισε ότι με την εκδήλωση τιμάται «ο διπλωμάτης που αγκάλιασε την ομογένεια, ο συνεργάτης που συνεργάστηκε και πόνεσε μαζί μας, ο ακούραστος προασπιστής των δικαίων της Κύπρου που κατά την παρουσία του πολλαπλασίασε τις επαφές και έκανε πιο αισθητή και σεβαστή την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Λονδίνου».
Τον ευχαρίστησε για όλη τη συμπαράσταση και τη στήριξη του και τόνισε ότι η εργατικότητα, οι πολλές γνώσεις και εμπειρίες του ενίσχυσαν σημαντικά το διπλωματικό του έργο. Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του στο “σπίτι της Κύπρου” όπως και τη σύζυγο του Νάσια η οποία εκπροσώπησε επάξια την Κυπρία γυναίκα στη Βρετανία, που με τη δύναμη, την υπομονή αλλά και τη φιλοξενία και την εργατικότητα της, ενίσχυε σημαντικά το έργο του Ύπατού Αρμοστή.»

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε τα διπλωματικά πόστα στα οποία υπηρέτησε ο κ. Ευρυβιάδης, από την έναρξη της διπλωματικής του καριέρας το 1976 μεταξύ άλλων σε Βόννη, Μόσχα, Τελ Αβίβ, Τρίπολη, Στρασβούργο, Ουάσινγκτων, Λονδίνο, και είπε ότι είναι ο δεύτερος διπλωμάτης που υπηρέτησε σε μια χώρα για περισσότερο από πέντε χρόνια και ο λόγος ήταν ότι το ζήτησε η παροικία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέτρεξε επίσης στην πρώτη συνάντησή του με τον απερχόμενο Ύπατο Αρμοστή, ως φοιτητής στις ΗΠΑ το 1993, όταν ο κ. Ευρυβιάδης του είχε πει ότι για να προωθήσει κανείς αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας του, πρέπει να γνωρίζει καλά τα θέματα που απασχολούν το συνομιλητή του και το ακροατήριό του να είναι άρτια προετοιμασμένος και να μην είναι μονοθεματικός. Αυτό το επισήμανε ως πολύτιμο δίδαγμα για τον ίδιο, για να προσθέσει πως και ο ίδιος δίδαξε αργότερα στον κ. Ευρυβιάδη τη σημασία του Twitter ως πολύτιμου ψηφιακού εργαλείου διπλωματίας, αστειευόμενος με τη δεινότητα της χρήσης του από τον Ύπατο Αρμοστή.
Πρόσθεσε ότι πιστεύει, ότι οι πολλές γνώσεις, η εργατικότητα, η πείρα. οι ικανότητες του κ. Ευρυβιάδη θα αξιοποιηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Έλληνας πρέσβης κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς εξέφρασε τη συναδελφική και προσωπική εκτίμηση και αγάπη που τρέφει για τον κ. Ευρυβιάδη, σχολιάζοντας ότι σπάνια συναντά κανείς έναν επαγγελματία σε αυτό το χώρο με τόσα πολλά πλεονεκτήματα. Επισήμανε την ικανότητα του Κύπριου διπλωμάτη να μεταδίδει το μήνυμά του με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το ακροατήριο.

Ο Υπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης, συγκινημένος, άρχισε την ομιλία του απαγγέλλοντας την «Ιθάκη» του Κ. Καβάφη και συνέχισε με μία ελεγεία προς την Κύπρο η οποία, όπως σημείωσε, «μου πρόσφερε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσα ποτέ να της προσφέρω εγώ».
Χαρακτήρισε το πλούσιο διπλωματικό του έργο «ιεραποστολή» και είπε ότι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «υπήρξε το οξυγόνο μου, το πάθος μου, το DNA μου, η αγάπη μου και η χαρά μου, ταυτόχρονα όμως ο μεγάλος μου καημός και η στεναχώρια μου που τόσα χρόνια η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη».

Εξήρε τις αρετές του κυπριακού λαού, κυρίως τον ηρωισμό και τη στωικότητά του και τόνισε την ανάγκη να είναι συλλογικός ο αγώνας όλων των Κυπρίων για την επανένωση. Τόνισε την προσφορά της ομογένειας προς την Κύπρο, «τον πιο θερμό σύμμαχο και πιο φλογερό συμπαραστάτη στους εθνικούς αγώνες, τον πιο γνήσιο θεματοφύλακα των αξιών μας», ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη της για τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασαν τον ίδιο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που έχω υπηρετήσει την Κύπρο μας έχοντας εσάς στο πλευρό μου», πρόσθεσε. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της Εκκλησίας και δη του εφησυχάζοντος πλέον Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, τον οποίο χαρακτήρισε «πνευματικό κολοσσό» .Εξέφρασες τις ευχές του στο νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Νικήτα.
Ζήτησε από την παροικία να αγκαλιάσει και να στηρίξει με τον ίδιο τρόπο τον διάδοχό του στην Ύπατη Αρμοστεία, που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Σεπτεμβρίου
Ευχαρίστησε επίσης τον Έλληνα πρέσβη, την ηγεσία της Ομοσπονδίας, το προσωπικό της Υπάτης Αρμοστείας, τους γονείς του, τους αδερφούς του και τη σύζυγό του Νάσια, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους υπόλοιπους ομιλητές ως «η πραγματική δύναμη πίσω από το θρόνο».

Ο κ. Ευρυβιάδης τόνισε την αναβαθμισμένη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΗΒ, τονίζοντας όμως τη συντονισμένη αντίδραση σε βρετανικές θέσεις που πλήττουν τα κυπριακά δίκαια, με σημαντικό το ρόλο και της οργανωμένης παροικίας. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι μέσω της Ομοσπονδίας περίπου το 60% των Βρετανών βουλευτών έχουν λάβει επικοινωνία από πολίτες κυπριακής καταγωγής που είναι βρετανοί ψηφοφόροι..

«Να δίνουμε πάντα το σαφές μήνυμα ότι είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», είπε, κάνοντας λόγο για πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία σε οργανισμούς όπως η Κοινοπολιτεία, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και η ΕΕ.
«Παραδίδοντας τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά και έχοντας αναστοχαστεί την προσωπική μου πορεία, είμαι περήφανος που ακολούθησα αυτήν ακριβώς την πολιτική: σύνεση, σεβασμό προς τις αξίες και τα ιδανικά του λαού μας, με αγάπη και πάθος για την Κύπρο μας και συνάμα μακριά από τυμπανοκρουσίες, πατριδοκαπηλίες και μισαλλόδοξη ρητορική», σημείωσε ο κ. Ευρυβιάδης.

Τελειώνοντας, τόνισε ότι «μπορεί η διπλωματική μου πορεία, η ιεραποστολή μου, όπως την ονομάζω, να ολοκληρώνει τον κύκλο της, αλλά εγώ είμαι σίγουρα έτοιμος να συνεχίσω με όλες τις δυνάμεις μου, για το καλό της χώρας και του λαού μας. Τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αξίζουν καλύτερα. Μια Κύπρο ανεξάρτητη, μια Κύπρο για το λαό της και για κανέναν άλλο. Δε ζητάμε και δε θέλουμε τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από αυτά που έχει κάθε άλλος φιλειρηνικός λαός - δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου. Και για αυτό δεσμεύομαι μέχρι την τελευταία μου στιγμή να αγωνίζομαι».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε στον κ. Ευρυβιάδη, την βεβαιότητα του ότι θα συνεχίσει με υπερηφάνεια να σηκώνει τη σημαία της Κύπρου μας όσο ζει και του έδωσε αναμνηστική πλακέττα, ως δείγμα αγάπης και εκτίμησης για την τακτική και γόνιμη συνεργασία του με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία. Παρόμοια πλακέττα του έδωσε και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ


Λονδίνο 16 Ιουλίου 2019

Σημείωση Φωτογραφίες από τον Πέτρο Πενταγιώτη