Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πρόγραμμα Φιλοξενίας ομογενών μαθητών από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, ΓΤΠ 06/04/2023


Από τις 4 μέχρι τις 7 Απριλίου 2023, φιλοξενούνται στην Κύπρο παιδιά από την ομογένεια, μαθητές της Γ’ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου. Το πρόγραμμα φιλοξενίας συντονίζεται από το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας και υλοποιείται στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα Διασποράς.

Η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο διατήρησης και μετάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά επίσης, και ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμικής και θρησκευτικής μείξης με τα τρία τμήματά της, το ελληνικό, το αραβικό και το αγγλικό. Το ελληνικό τμήμα, στο οποίο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, αριθμεί φέτος περίπου 60 μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και 40 μαθητές Δημοτικού.

Οι μαθητές κατά την παραμονή τους στην Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορους ιστορικούς χώρους, αξιοθέατα, μουσεία και να πραγματοποιήσουν εκδρομές σε διάφορα μέρη της Κύπρου, με στόχο τη γνωριμία με τις παραδόσεις, τις ρίζες και την Ιστορία του νησιού. Θα πραγματοποιήσουν, επίσης, συναντήσεις με αξιωματούχους και άλλους σημαντικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές είχαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Επισκέφθηκαν, επίσης, το Παγκύπριο Γυμνάσιο και αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του, συναναστράφηκαν με συνομήλικούς τους και παρουσίασαν το τραγούδι που έγραψαν για την Κύπρο, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του προγράμματος «Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία και τη στήριξη στο πρόγραμμα αυτό.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει στο Δημαρχείο Πάφου για τη διαχρονική συνεισφορά του στο πρόγραμμα φιλοξενίας.

(ΡΜ/ΣΧ/ΝΓ)