Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην παρουσίαση βιβλίου – αφιερώματος για τους πεσόντες κατοίκους του Νέου Χωρίου Κυθρέας κατά την Τουρκική εισβολή, ΓΤΠ 21/01/2023


Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Κάθε αναφορά, κάθε κατάθεση για τα όσα δεινά επισώρευσε η Τουρκική εισβολή στο νησί μας, αποτελεί υπόμνηση του χρέους μας προς όσους θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας μας, όπως και του χρέους μας προς τις σημερινές και αυριανές γενιές να μην αποδειχθούμε κατώτεροι και επιλήσμονες, και με υπευθυνότητα, θάρρος και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας, όπως αυτά αναγνωρίζονται και καθορίζονται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις ετυμηγορίες των διεθνών δικαστηρίων και κάθε άλλη έννοια διεθνούς δικαίου.

Έτσι, στο πλαίσιο της κοινής αυτής αντίληψης μας, συγκινεί βαθύτατα η πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου Κυθρέας για απόδοση της δέουσας τιμής προς τους πολλούς Νεοχωρίτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών ή εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς και τους Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές οι οποίοι από χρόνια ποτίζονταν με το δηλητήριο του μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων.

Η κυκλοφορία του βιβλίου ασφαλώς και θα λειτουργεί για τις σημερινές και επόμενες γενεές ως πολύτιμη ιστορική πηγή μνήμης για τη μεγάλη προσφορά του Νέου Χωρίου Κυθρέας στους υπέρ της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας αγώνες.

 Όντως, το Νέο Χωρίο Κυθρέας κατέχει μια θλιβερή επίδοση. Ο τραγικός απολογισμός των πεσόντων, των εν ψυχρώ δολοφονηθέντων και των αγνοουμένων, θέλει την κοινότητα του Νέου Χωρίου να προσμετρά συγκριτικά τα περισσότερα θύματα της λαίλαπας του πολέμου και της καταστροφής κατά το πικρό καλοκαίρι του 1974.

Το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία που επιζητούσε επί σειρά ετών, να μαγαρίσει τα χώματα της Κύπρου και να φέρει την καταστροφή. Παρά τη συντριπτική, αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή των εισβολέων, πάρα πολλοί ήταν οι νέοι μας που προσέτρεξαν για την υπεράσπιση της μικρής μας πατρίδας. Μεταξύ τους και ο ανθός της κοινότητας Νέου Χωρίου.

Στη μνήμη όλων κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και προσευχόμαστε για τη δικαίωση του αγώνα που έδωσαν χωρίς να παραγνωρίζουν ότι «ο Εφιάλτης είχε ήδη φανεί» και «οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε».

Συγχαίροντας θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου για την πρωτοβουλία της έκδοσης του παρόντος βιβλίου, εύχομαι μαζί τους όπως η κυκλοφορία του συμβάλει στην περαιτέρω καλλιέργεια της αγάπης των νέων για τον τόπο τους, καθώς και του αγωνιστικού τους χρέους για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας με επιστροφή στα καθαγιασμένα μας χώματα.

Παραμένουμε εσαεί δεσμευμένοι με αυτό τον στόχο. Ο κάθε ένας μας αισθάνεται σε όλη του την έκταση το χρέος έναντι αυτών που θυσιάστηκαν για εμάς και τις επόμενες γενιές. Η καρδιά μας πάλλει το ίδιο. Ο ελληνισμός της Κύπρου θα αντέξει στη δοκιμασία, δοκιμάστηκε στο ιστορικό του παρελθόν και από άλλους βαρβάρους, θα δικαιωθεί και θα συνεχίσει να μεγαλουργεί στην εσχατιά αυτή της ανατολικής Μεσογείου όπου έχει ταχθεί, όσες άλλες δυσκολίες και προκλήσεις αν θα έχει να αντιμετωπίσει.

_________________
Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, η Λειτουργός του γραφείου του, Μαριάννα Χριστοδούλου.

(ΣΧ/ΝΓ)