Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Στήριξη προς Κύπριους στο εξωτερικό από υπηρεσίες κυπριακών Πανεπιστημίων ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/04/2020 


Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, υλοποιούνται υποστηρικτικές πρωτοβουλίες και υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, οι οποίες είναι άμεσα διαθέσιμες και σε όλους τους Κύπριους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών, που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτό το διάστημα.
 
 Τα Πανεπιστήμια προσφέρουν υπηρεσίες ως ακολούθως:

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος στην κοινωνία και στην προσπάθεια του να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 έχει δημιουργηθεί η Πρωτοβουλία NUPSupportAgainstCV19 με λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης.

Η τηλεφωνική γραμμή απευθύνθηκε αρχικά σε όλο το ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό, και λοιπό προσωπικό των κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων της Επαρχίας της Πάφου. Η τηλεφωνική γραμμή είναι πλέον ανοικτή προς όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε αυτοί διαμένουν στην επικράτεια, είτε στο εξωτερικό. Σκοπός της τηλεφωνικής γραμμής είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ενδιαφερομένων σε θέματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού και οποιεσδήποτε παρενέργειες μπορεί να έχει η πανδημία στην καθημερινότητά τους. Οι σύμβουλοι της γραμμής, υπό την εποπτεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις, χειρίζονται όλα τα περιστατικά με τον ίδιο επαγγελματισμό, τηρούν την αρχή της ανωνυμίας και δεν ζητούν οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία.
 
Οι ώρες λειτουργίας της γραμμής στήριξης είναι: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ, 08:00 έως 20:00. 
Το τηλέφωνο της γραμμής είναι : +357 96-417024
 
 

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 
Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Συμβουλευτικής με την υπεύθυνη του γραφείου και Κλινική Ψυχολόγο Γεωργία Φράγκου, e-mail: georgia.frangou@cut.ac.cy 
 
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.cut.ac.cy/students/advisory-and-counseling/ 
 

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 
 Η Ομάδα του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς και η Ομάδα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (KEΨΥΠΑ) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορεί να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη μέσω webinars. 
 
Επικοινωνία:
       Μόνικα Σιακού, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, Εγγεγραμμένη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, e-mail: M.Siakou@euc.ac.cy Τηλέφωνο: +35722713201
       Παναγιώτης Παρπόττας, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Εγγεγραμμένος Συμβουλευτικός Ψυχολόγος,  e-mail: p.parpottas@euc.ac.cy Τηλέφωνο: +35722713034
       Γιώργος Γεωργίου, ΛΕΚΤΟΡΑΣ, Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, e-mail: G.Georgiou@euc.ac.cy Τηλέφωνο: +35722713113
 
 

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 
Το Κέντρο Έρευνας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (ΚΕΣΥ) ανήκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και αποτελεί μέρος του Προγράμματος Ψυχολογίας. Λειτουργεί ως συντονιστικός φορέας, αλλά ταυτόχρονα και ως χώρος πρακτικής άσκησης των φοιτητών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Κλινικής, Συμβουλευτικής και Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. 

Εκτός άλλων δραστηριοτήτων,  το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης / ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες / υπηρεσίες ψυχομετρικής αξιολόγησης) στο κοινό και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Intercollege. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε όσους το χρειάζονται χωρίς καμία διάκριση ή προκατάληψη ως προς την εθνικότητα, πολιτισμική καταγωγή, φυλή, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή θρησκεία. 
 
Οι υπηρεσίες παρέχονται κατ΄ εξοχήν  από τους Ασκούμενους στο Κέντρο Φοιτητές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Κλινικής, Συμβουλευτικής και Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. 

Για διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν, οι Ασκούμενοι φοιτητές εποπτεύονται από κατάλληλα καταρτισμένους και εγγεγραμμένους σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία Επαγγελματίες Ψυχολόγους.
 
Επικοινωνία : Γιώτα Χριστοφόρου, τηλέφωνο: +357 22795100, e-mail: KESY@unic.ac.cy 
 
 

Πανεπιστήμιο Frederick

 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου μπορεί να προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
-          Διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων ψυχοεκπαίδευσης, υποστήριξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, όπως π.χ. διαχείρισης άγχους (μπορείτε να δείτε παραδείγματα εδώ)
-          Πρόσβαση σε χρήσιμο πληροφοριακό υλικό και βίντεο που συνδέονται με θέματα ψυχικής υγείας και ευημερίας ( welfare and wellness)
-          Συμμετοχή σε αθλητικές/ ψυχαγωγικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως από την Υπηρεσία Σπουδών & Φοιτητικής Μέριμνας για σκοπούς κοινωνικοποίησης (π.χ.online τάξεις εκγύμνασης του Αθλητικού Γραφείου, Δραστηριότητες Φοιτητικών Ομίλων)
 
Επικοινωνία:
          Δρ Λουϊζα Ιωαννίδου, Εγγεγραμμένη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, τηλέφωνο: +357 22394341, e-mail: soc.li@frederick.ac.cy
          Σάντη Αντωνίου, Εγγεγραμμένη Κοινωνική Λειτουργός, τηλέφωνο: +357 22394336, e-mail: ad.ks@frederick.ac.cy
 
 

UClan  Cyprus University

 
Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης παρέχεται από την Dr Vasiliki Christodoulou, Licensed Counselling Psychologist, Clinical Supervisor, License Number: 14, e-mail: vchristodoulou2@uclan.ac.uk
 
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)