Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Προτεραιότητες η επανέναρξη των συνομιλιών και οι αγνοούμενοι, είπε ο ΥΠΑΜ, ΚΥΠΕ 25/06/2023


Αποτελούν προτεραιότητες του Προέδρου Χριστοδουλίδη η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και το θέμα των αγνοουμένων, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ), Μιχάλης Γιωργάλλας, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων οπλιτών του 398 Τάγματος Πεζικού, το Σάββατο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στην Ποταμιά.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΑΜ είπε ότι «η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και η επίλυση του δράματος των αγνοουμένων παραμένουν οι σημαντικότερες προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη».

«Όλες οι προσπάθειες συγκλίνουν στην αναγκαιότητα νέας προσέγγισης του ζητήματος, η οποία να χαρακτηρίζεται από την ενισχυμένη εμπλοκή και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες τόσο για άρση του αδιεξόδου όσο και για επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας.

Ακόμη, υπέδειξε ότι «ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα υποκαταστήσει τον ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ούτε θα επηρεάσει το πλαίσιο της λύσης, το οποίο απορρέει από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Τουναντίον, όπως εξήγησε, «ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει επικουρικό χαρακτήρα και θα αξιοποιηθεί ως παράγοντας συνένωσης, συναίνεσης και εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εθνοφυλάκων Αθηένου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο Υπουργός Αμυνας κάλεσε τους εθνοφύλακες «με την ίδια πίστη, ζήλο και υπερηφάνεια που υπηρετήσατε φέροντας την τιμημένη στολή του κληρωτού οπλίτη» να συνεχίσουν αργότερα από τις μονάδες της εφεδρείας και συνεχίζουν σήμερα από τις τάξεις της Εθνοφυλακής.

Πρόσθεσε ότι «το υψηλό επίπεδο της Εθνοφυλακής, προκύπτει από την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητες των μελών της και τεκμηριώνεται και από τα άριστα αποτελέσματα της συμμετοχής των εθνοφυλάκων στις ασκήσεις και εκπαιδεύσεις της Εθνικής Φρουράς».

«Η μακρά και αδιάλειπτη παρουσία των εθνοφυλάκων στο στράτευμα και οι εμπειρίες που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια έχουν μεγάλη αξία και μπορούν να καταστούν ιδιαιτέρως επωφελείς, για την Εθνική Φρουρά και την άμυνα της πατρίδας» είπε και σημείωσε πως «έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε τα πρότυπα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση και την καθολική ελευθερία» είπε.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας διαβεβαίωσε ότι «ως Υπουργείο Άμυνας, με γνώμονα την ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας, έχουμε θέσει προτεραιότητες και στόχους. Και μέσω της ορθολογικής αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων, πόρων έχουμε σκοπό να θα ενισχύσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς».

«Στο νέο ραγδαίως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, παραμένουμε πιστά προσηλωμένοι στην αποστολή μας για υπεράσπιση της ελευθερίας του νησιού μας και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε το βασικό παράγοντα αποτροπής για κάθε ξένο επιβουλέα», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΠΧ/ΗΦ)