Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Μενέντεζ για Τουρκία: «Δεν της αξίζουν τα F-16», Καθημερινή 23/03/2023


Σε νέες αυστηρές επικρίσεις κατά της Τουρκίας προέβη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, απευθύνοντας μια σειρά από ερωτήσεις προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και αναφέροντας ότι δεν θεωρεί πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο γερουσιαστής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τουρκικές παραβιάσεις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων, στο ζήτημα του Κυπριακού, στην αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την
Άγκυρα καθώς και στη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

μενέντεζ

Συνεχίζοντας, ο Μπομπ Μενέντεζ έκανε επίσης αναφορά στις τουρκικές εναέριες επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία, οι οποίες – όπως είπε – έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων και εταίρους των ΗΠΑ.

Επισήμανε μάλιστα ότι η Άγκυρα εμποδίζει μια σημαντική επέκταση του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Απαντώντας στην ερωτήση του Δημοκρατικού γερουσιαστή πως θα χαρακτήριζε μια τέτοια χώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα την αποκαλούσε «δύσκολο σύμμαχο».

«Εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα “Τουρκία”», αποκρίθηκε ο Μενέντεζ. «Δεν πιστεύω πως δικαιούται την πώληση των F-16».