Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η εθνική ταυτότητα μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά, λέει ο Επίτροπος Προεδρίας - ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/08/2019


Η εθνική μας ταυτότητα μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε λαό και για κάθε κράτος, δηλώνει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου προσθέτοντας πως «αλίμονο αν αφεθούμε μόνοι και μετέωροι στη δίνη των δυσκολιών που δημιουργεί η τουρκική επιβουλή με την κατοχή των αγαπημένων μας τόπων και την κλιμάκωση της αδιαλλαξίας της σε ό,τι αφορά την μορφή της λύσης του Κυπριακού, καθώς και με τις συνεχιζόμενες, αυτό το διάστημα, παράνομες και θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης».

Σε χαιρετισμό του στη συνάντηση αποδήμων Καραβιωτών με τις αρχές και τους εκπροσώπους των σωματείων του Καραβά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, ο κ. Φωτίου είπε ότι «αυτές ειδικά οι προκλήσεις καταδεικνύουν την έλλειψη της απαραίτητης βούλησης και θέλησης της Τουρκικής πλευράς προκειμένου να αποδώσει η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κυρίου Αντόνιο Γκουτέρες».

Στην πραγματικότητα, ανέφερε, οι έκνομες αυτές ενέργειες υποσκάπτουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Όπως κάθε φορά, σημείωσε, έτσι και τώρα προβάλλει νέες απαράδεκτες αξιώσεις- όπως αυτήν του ελέγχου του ομοσπονδιακού πολιτεύματος μέσω της απαίτησης για την αναγκαιότητα μιας τουρκοκυπριακής θετικής ψήφου για κάθε απόφαση του κράτους. Αυτό, βεβαίως, είπε, σε πλήρη διαστροφή της αρχής της πολιτικής ισότητας που διέπει κάθε ομοσπονδία- αν είναι δυνατόν, κάθε απόφαση του κράτους να εξαρτάται από την έγκριση μιας άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας με τις δεδηλωμένες επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Κύπρου και όλης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Το ίδιο, ανέφερε, και η αξίωση της να καταργηθεί η οντότητα του κυπριακού κράτους και να υποκατασταθεί στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του στον ενεργειακό φυσικό πλούτο από κάποια αυτοσχέδια «μικτή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες».

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, είπε ο κ. Φωτίου, αλλά αυτές δεν μπορούν να κάμψουν το φρόνημα και τη θέληση μας να αποκαταστήσουμε τα δίκαια μας με τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στην Κύπρο.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με διακηρυγμένη την βούληση του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, περιμένει, μετά τα θετικά σημεία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ότι η τουρκική πλευρά συνολικά θα προσέλθει σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Οδηγός, ανέφερε, πρέπει να είναι οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γ.Γ. πρόπερσι στη διάσκεψη των ΗΕ για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, όπως και οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος.

«Μπροστά σε αυτή την προοπτική, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συσσωρεύονται από την τουρκική αδιαλλαξία, θα πρέπει όλοι ενωμένοι να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα μπροστά για μια πραγματική συμφωνία λύσης του Κυπριακού η οποία θα θέτει τέρμα στην κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του κράτους καθώς και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Μια λύση, η οποία στο τέλος, να μπορεί να εγκριθεί από τους πολίτες και να δίδει την προοπτική της εισόδου μας σε μια νέα εποχή η οποία να υπόσχεται με αισιοδοξία περισσότερα για όλους», πρόσθεσε.