Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκπρόσωπος Υπουργείου Brexit: Έχουμε εγγυηθεί τα δικαιώματα των Κυπρίων στο ΗΒ ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 18/09/2019


Στο πλαίσιο των επαφών με κράτη μέλη της ΕΕ «καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να πετύχει μια συμφωνία με αφαίρεση του backstop» συγκαταλέγεται η σημερινή επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ στην Κύπρο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του υπουργείου στο Λονδίνο.

Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι ο κ. Μπάρκλεϊ θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους πολιτικούς και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για να παράσχει νεότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στις συνομιλίες περί του Brexit.

«Επιπλέον των επισκέψεών του σε κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός θα εντατικοποιήσει τις επαφές του με τον Μισέλ Μπαρνιέ τις επόμενες ημέρες, μετά από την εποικοδομητική συνάντηση της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου για την Έξοδο από την ΕΕ.

Σε ερώτημα για το μήνυμα που κομίζει ο κ. Μπάρκλεϊ αναφορικά με τους Κύπριους υπηκόους που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εκπρόσωπος σημείωσε: «Έχουμε δώσει μία ξεκάθαρη εγγύηση στις 30.000 Κυπρίων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα έχουν απόλυτη νομική βεβαιότητα για τα δικαιώματα του να εργάζονται, να φοιτούν και να έχουν πρόσβαση στα επιδόματα και στις υπηρεσίες στην ίδια βάση με τη σημερινή, υπό οποιοδήποτε σενάριο του Brexit".

Καλωσορίζουμε, είπε, "τη δέσμευση της Κύπρου να προστατεύσει τα δικαιώματα των Βρετανών υπηκόων που ζουν στην Κύπρο έως την ημερομηνία εξόδου. Άλλα κράτη μέλη θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου και να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στη ΕΕ».