Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Στην Αθήνα σήμερα ο Φωτίου για την 6η Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για Διασπορά, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/01/2020


Ο ρόλος των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς στα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού, αλλά και θέματα νεολαίας και πολιτισμού θα απασχολήσουν την 6η Τριμερή σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για θέματα Διασποράς, σήμερα στην Αθήνα. Θα συμμετέχουν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης και ο Πρόεδρος της οργάνωσης Jewish Agency for Israel, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο ρόλος της διασποράς των τριών χωρών είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων διαφόρων χωρών που αφορούν την περιοχή, αλλά και λόγω των ίδιων των εξελίξεων στην περιοχή, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου.

Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία των οργανώσεων της διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχία με την υπογραφή του νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωστού ως East Med Act, από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Είπε επίσης ότι παρόμοια μορφή λαμβάνει και η συνεργασία των οργανώσεων της διασποράς και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Αγγλία, ενώ επεκτείνεται και σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς.

«Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στην τριμερή είναι η συνεργασία σε επίπεδο διασποράς να επεκταθεί σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν οργανωμένα σύνολα της διασποράς των τριών χωρών» είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Φωτίου είπε ότι μέσα από συνεννόηση, τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε αρκετά θέματα που αφορούν την περιοχή αλλά και τις χώρες μας.

Ανέφερε ότι με τους κ. Βλάση και Χέρτζογκ θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός συνεδρίου σε μια από τις τρεις χώρες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελών της διασποράς, όπου θα συζητηθούν οι γεωστρατηγικές εξελίξεις και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τρόποι συνεργασίας σε επίπεδο διασποράς για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

«Θέλουμε να γίνουν τέτοιες ενέργειες ώστε οι τρεις χώρες να συμβάλλουν περαιτέρω στην σταθερότητα, την ειρήνη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής» είπε.