Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πρόσκληση σε απόδημους Ελλαδίτες και Κύπριους λογοτέχνες


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εγκαινιάζει την «Πτέρυγα Νέων Δημιουργών», για νέους 17 έως 37 χρόνων με στόχο να υποστηρίξει και να προβάλει νέα ταλέντα, νέους καλλιεργημένους και προβληματισμένους ανθρώπους, που ευαισθητοποιούνται με βάση το έργο των μεγάλων μορφών των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού

41 νέοι-νέες γράφουν το δικό τους ποίημα/ πεζόμορφο, εμπνεόμενοι από το έργο της Κικής Δημουλά, μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους και απαντούν σε ερωτήσεις περί ποίησης και έμπνευσης.

Στο προλογικό της σημείωμα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, αναφέρει:

«Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου διαπίστωσε την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενική διάσταση του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς Ελλήνων και Κυπρίων στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και όσων «συντελεστών» με ζήλο και αφοσίωση παράγουν πολιτισμό.

Το Όραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, είναι να στηρίξει και να προωθήσει τον Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση) ως περιουσία και ως μέσο ανάπτυξης, ατομικής και συλλογικής, για όσο το δυνατό περισσότερους Ελλαδίτες, Κύπριους και Αποδήμους.

Η Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δομήσει βιώσιμες και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις και ν’ αναπτύσσει προγράμματα σχέδια δράσης για επαλήθευση του οράματος και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες σε κοινούς καίριους στόχους.

Με γνώμονα όλα τα ανωτέρω, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εγκαινιάζει την «Πτέρυγα Νέων Δημιουργών», για νέους 17 έως 37 χρόνων. Στόχος της Πτέρυγας είναι να ανιχνεύσει, να υποστηρίξει και να προβάλει νέα ταλέντα, νέους καλλιεργημένους και προβληματισμένους ανθρώπους, που ευαισθητοποιούνται απέναντι στο έργο των Μεγάλων Μορφών των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού, εμπνέονται από αυτούς, αλλά παράλληλα εκφράζονται και συνθέτουν δικές τους δημιουργίες.

Τους ανήκει το παρόν και το μέλλον, ενώ τους ενεργοποιεί το Ελληνικό παρελθόν, που παρέχει εφόδια. Ένα από τα δημιουργικά μέσα που αξιοποιεί η «Πτέρυγα Νέων Δημιουργών» του Συνδέσμου μας είναι η διοργάνωση διαγωνισμών ποιητικής και πεζογραφικής έκφρασης στην Ελληνική Γλώσσα, οι οποίοι διαγωνισμοί αφιερώνονται τιμητικά στη μνήμη σημαντικών Ελλαδιτών, Κυπρίων ή Αποδήμων λογοτεχνών.

Με ανοικτή πρόσκληση καλούνται νέοι ηλικίας 17-37 χρόνων, οι οποίοι εμπνέονται από ένα ή περισσότερα έργα του τιμώμενου Λογοτέχνη, και μετά συνθέτουν ένα δικό τους πρωτότυπο ποίημα ή πεζό.

Επίσης, απαντούν επιγραμματικά σε 2-3 ερωτήσεις σχετικές με το έργο του Λογοτέχνη και με την προσωπική τους θέση περί Ποίησης ή γενικά περί Πολιτισμού. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από φιλολόγους και λογοτέχνες, μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Αυτή κρίνει τις δημιουργίες των νέων με κατανόηση, πέρα από τα αντικειμενικά λογοτεχνικά κριτήρια. Οι νέοι δημιουργοί που επιλέχθηκαν αρχικά παρουσιάστηκαν και απήγγειλαν το έργο τους κατά τη συνέντευξή τους στη διεθνή, ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα Νέων στο Χρόνο».

Τα αρχεία των συνεντεύξεων υπάρχουν στην ομώνυμη σελίδα της εκπομπής στο Facebook, στο κανάλι της εκπομπής στο YouTube, καθώς και στον ιστότοπο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Στη συνέχεια ακολουθεί η έκδοση Ανθολογίας Νέων από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με τα έργα και τις απαντήσεις τους σχετικά με τον τιμώμενο Λογοτέχνη και τις θέσεις περί Πολιτισμού. Συντελεστής για την Ανθολογία είναι οι Εκδόσεις Αρχύτας.

Έκαστος διαγωνισμός υποστηρίζεται από δελτία τύπου, ανακοινώσεις, βίντεο και αφιερώματα, από τα social media, σελίδες σε διαδίκτυο, τον ιστότοπο του του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Πανελλήνια, Παγκύπρια και διεθνή Μ.Μ.Ε. καθώς και απ’ όλο το δίκτυο επαφών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Email: info@cultural-association.org».