Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 2022 (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ)


26/07/2022 - Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, ΓΤΠ


Κατ’ αρχάς επιτρέψετε μου να μεταφέρω τις ειλικρινείς απολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί λόγω της νόσησης με το Covid-19 δεν ήτο δυνατόν να χαιρετίσει την επίσημη έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς.

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω θερμά, όλους εσάς, τους ανά τον κόσμο ομογενείς στην αγαπημένη μας Κύπρο. Ξεχωριστή συγκίνηση μου προκαλεί η μαζική παρουσία της νέας γενιάς των ομογενών.

Η συμμετοχή των νέων μας στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και έπονται του Συνεδρίου, δε μπορεί παρά να μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία, αφού είναι σε αυτούς που επενδύουμε προκειμένου να συνεχιστεί η πολυσχιδής δράση και σημαντική προσφορά των μελών της ομογένειας προς την πατρίδα.

Μία ανεκτίμητη προσφορά, όσον αφορά την πρόοδο και την ευημερία της Κύπρου, για την οποία, τόσο η Πολιτεία όσο και ολόκληρος ο Κυπριακός λαός αισθανόμαστε ευγνώμονες.

Φίλες και Φίλοι,

Η ανιδιοτελής αγάπη, που οι ομογενείς τρέφετε για τη γενέτειρά σας, υπήρξε ανέκαθεν καταλύτης για τη διατήρηση των άρρηκτων δεσμών αλλά και πολύτιμη στήριξή στις κρίσιμες στιγμές που διήλθε ο τόπος.

Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η ιδιαίτερη αυτή σχέση με τον τόπο σας, ουδόλως στάθηκε εμπόδιο όσον αφορά την ανάπτυξη μιας εξίσου σημαντικής δραστηριοποίησης από μέρους σας στις χώρες υποδοχής σας.

Αντιθέτως, μέσα από τις ικανότητές που σας διακρίνουν, πετύχατε να διαπρέψετε παραγωγικά, να καταξιωθείτε και κυρίως να ενσωματωθείτε επωφελώς στις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας και τιμώντας τον Ελληνισμό της διασποράς αλλά και την καταγωγή σας.

Και είναι αυτή η βαθύτατη εκτίμηση της οποίας απολαμβάνετε που απετέλεσε διαχρονικά σημαντικότατο πυλώνα εδραίωσης της συνεργασίας και των διακρατικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των χωρών που διαβιείτε.

Πρωτίστως, όμως καταστήσατε τους εαυτούς σας, τους σπουδαιότερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της ιστορίας μας, των εθνικών μας θέσεων και δικαίων.

Κυρίες και Κύριοι,

Τις επόμενες των ημερών θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε από τους αρμόδιους Υπουργούς για την πρόοδο που καταγράφεται στον τομέα της οικονομίας, την πορεία εφαρμογής των ενεργειακών μας σχεδιασμών, το αναβαθμισμένο κύρος και ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην περιοχή και όχι μόνο, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που επιτελέστηκαν και θα επιτελεστούν σε ζωτικούς τομείς του κράτους, με τη βοήθεια πάντα και όλων των εν τη Βουλή κομμάτων αλλά και των κοινωνικών εταίρων.

Εκείνο που γνωρίζω είναι πως από εμέ αναμένετε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης στο Κυπριακό.

Θα αποφύγω την παρελθοντολογία καθώς είναι καλά γνωστό και σας κρατούσα ενήμερους επί τακτικής βάσεως για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάναμε και τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες που καταβάλαμε για την επίλυση του Κυπριακού.

Προσπάθειες που οδήγησαν:


    · στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις,

    · στην για πρώτη φορά κατάθεση χαρτών από την Τουρκοκυπριακή πλευρά για εδαφικές αναπροσαρμογές,

    · στην επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια εκτός από το κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων,

    · στην καταγραφή από πλευράς Ηνωμένων Εθνών πως στο υπό αναφορά κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων ήτο καθοριστικής σημασίας και χωρίς να έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος δεν θα μπορούσε να αναμένεται θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες λύσης.


Το πλέον σημαντικό, μέσω των πολυμερών διασκέψεων της Γενεύης και του Κραν Μοντανά ήταν ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και θέσαμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών και του ρόλου της, για την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Και αναφερόμενος στο Κραν Μοντανά αυτό που για ακόμη μια φορά βιώσαμε ήταν την επανάληψη των διαχρονικών θέσεων της Τουρκίας για διαιώνιση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και τη μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Και αυτό αποδεικνύεται με το πλέον ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο με τη δημοσίευση των σχετικών πρακτικών που κατέρριψαν το επιχείρημα πως για το ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνετο τάχα η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, αυτή πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά και τον εσχάτως διαχρονικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Ένας αναθεωρητισμός που την οδηγεί, χωρίς τις όποιες επιπτώσεις, και το τονίζω με λύπη αυτό, στην εισβολή στη Συρία και σε παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ιράκ, την εμπλοκή στη διένεξη του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, αλλά το εξίσου απαράδεχτο στις απειλές στη βάση ανεδαφικών επιχειρημάτων εναντίον της Ελλάδος.

Μια χώρα που αρνείται τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που αποστασιοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία αλλά ενισχύει παράλληλα τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή μέσω της συμφωνίας για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών παρουσιάζεται ως έντιμος διαμεσολαβητής στην κρίση της Ουκρανίας.

Πρόκειται για έναν παραλογισμό που για ακόμη μια φορά καταδεικνύει το άναρχο του διεθνούς συστήματος και το γεγονός πως οι συμπεριφορές των κρατών καθορίζονται δυστυχώς με βάση τα οικονομικά συμφέροντα και όχι όσα ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύει.

Παρά ταύτα εμείς επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις θεμελιώδες αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των μελών του Οργανισμού, την επικράτηση της ειρήνης και ασφάλειας και το σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Και αυτές τις αρχές αναδεικνύουμε στην αντιμετώπιση του Τουρκικού αναθεωρητισμού, είτε αυτές αφορούν τις παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη ή αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είτε στην πρόσφατη αξίωση που εν τη ουσία επιβεβαιώνει τους πάγιους στόχους της Άγκυρας για λύση δύο κρατών.

Αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συμμαχίες που εδραιώσαμε με χώρες της περιοχής και με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και χάριν στη δική σας συνδρομή, πετύχαμε την εξασφάλιση της καταδίκης της Τουρκίας από την διεθνή κοινότητα όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της, με την ξεκάθαρη θέση πως οι προτάσεις της για νέα μορφή λύσης αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν την εποικοδομητική μας στάση για άμεση επανέναρξη του διαλόγου μέσω της κατάθεσης τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της αποδοχής διορισμού απεσταλμένου ή υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας για να δώσουν μια νέα κινητικότητα στις διεργασίες.

Και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή, με την αποστέρηση των βασικών ελευθεριών που κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα πρέπει να απολαμβάνει, απρόσκοπτα.

Όπως θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι η επανένωση της πατρίδας μας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του κυπριακού λαού αλλά και προς όφελος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αφού μια λύση χωρίς αμφιβολία θα έχει μια πολύ σημαντική αλυσιδωτή επίδραση στην επίτευξη και διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, Ε.Ε.- ΝΑΤΟ αλλά και Ελλάδος-Τουρκίας.

Φίλες και Φίλοι,

Όπως πολλάκις έχω αναφέρει για μας υπάρχει μόνο μια επιλογή: Η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.

Μίας λύσης που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας, θα σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και η οποία κυρίως θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας.

Είναι για αυτό το λόγο που έχω καλέσει επανειλημμένα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να εγκαταλείψουν τις ανέφικτες αξιώσεις που υπηρετούν τις επιδιώξεις της Άγκυρας και να αναλογιστούν τις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα αποκαθιστά και προστατεύει τα συμφέροντα του κάθε Κύπριου, Ευρωπαίου πολίτη και θα δίδει τη δυνατότητα μόνιμης ειρήνης και σταθερής προοπτικής ανάπτυξης και ευημερίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Φίλες και φίλοι,

Όπως ανέφερα και στην αρχή, κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσά σας διακατέχομαι από βαθύτατη συγκίνηση.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αμέριστη στήριξη των όποιων δράσεων αναλαμβάνετε αλλά και η ικανοποίηση αιτημάτων που θέτετε ενώπιον μας, με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών της ομογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τον Επίτροπο Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα αποδήμων, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα όποια επιπρόσθετα αιτήματα και εισηγήσεις σας σχετικά με δράσεις που θα διευρύνουν περαιτέρω τις σχέσεις αλλά και την αμοιβαία, επωφελή και αγαστή συνεργασία που έχουμε ήδη αναπτύξει.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και κάθε καλό στον καθένα από εσάς.

Σας ευχαριστώ.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

(ΡΜ/ΕΦυς/ΙΚ)


Χαιρετισμοί / Ομιλίες Χαιρετισμοί / Ομιλίες Χαιρετισμοί / Ομιλίες