Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Αναλαμβάνονται ενέργειες για το πρόβλημα σκόπιμης μετακίνησης λειψάνων αγνοουμένων Ασσιας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/01/2020


Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου της κοινότητας Άσσιας με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία.

Ο κ. Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία των οργανωμένων συνόλων της κοινότητας Άσσιας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κοινοτάρχης Γεώργιος Ιωάννου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στη συνάντηση παρευρέθηκε, επίσης, ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως αναφέρεται, όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της σκόπιμης μετακίνησης των λειψάνων της πλειοψηφίας των αγνοουμένων της Άσσιας από την περιοχή Ορνίθι αποφασίστηκαν ενέργειες που θα αναληφθούν άμεσα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, για προώθηση λύσης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν από τους εκπροσώπους της κοινότητας Άσσιας, για ακόμα μια φορά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων της κοινότητας, και έγινε ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, στο μείζον θέμα της σκόπιμης μετακίνησης των οστών των αγνοουμένων της Άσσιας από τους πρωτογενείς χώρους ταφής στην περιοχή Ορνίθι, ως αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ταυτοποίηση μεμονωμένων οστών.

Τέθηκε επίσης το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ανασκαφή και παραπέρα διερεύνηση πιθανών χώρων ταφής που έχουν υποδειχθεί στο παρελθόν και οι οποίοι δεν έχουν μέχρι στιγμής ανασκαφεί στα πλαίσια της ΔΕΑ.

Οι εκπρόσωποι της κοινότητας έθεσαν, ακόμη, θέματα που άπτονται της τραγωδίας των αγνοουμένων Ασσιωτών και των οικογενειών τους, ζητώντας την άμεση και ανθρώπινη αντιμετώπιση τους από όλους τους εμπλεκόμενους, ειδικά από την τουρκική πλευρά που είναι σε θέση να θέσει τέρμα στο μαρτύριο της αγωνίας και της τραγωδίας που βιώνουν για τόσες δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από πλευράς του ο Επίτροπος Προεδρίας δήλωσε την πλήρη συμπαράταξη και συμπαράσταση στον αγώνα των οικογενειών των αγνοουμένων της Άσσιας και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου της κοινότητας Άσσιας με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία.

Από όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε το απάνθρωπο και απαράδεκτο της πρακτικής της σκόπιμης μετακίνησης οστών και της απόκρυψης του πραγματικού χώρου που έχουν επαναταφεί κάτι που αποτελεί ένα δεύτερο έγκλημα σε βάρος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.