Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αποδήμων υπέγραψαν Κύπρος και Ελλάδα ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης - Ελλάδα/Αθήνα 24/10/2019


Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αποδήμων, υπέγραψαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Έλληνας αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρης και ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου.

«Ο ελληνισμός της διασποράς είναι ένας. Στο εξωτερικό ο ελληνισμός ζει και εργάζεται μαζί», ανέφερε ο κ. Φωτίου μετά την εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου. Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε, παράλληλα, ότι Κύπρος και Ελλάδα καλούνται να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους ώστε η ελληνική διασπορά να μπορέσει να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα σήμερα με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, τις παραβιάσεις διεθνών κανόνων, του Δικαίου της Θάλασσας, της διεθνούς νομιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι ιεραρχήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν στις τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Αρμενία. Επιπλέον, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι σημαντική πτυχή του μνημονίου είναι η στήριξη της νέας γενιάς της ελληνικής διασποράς. «Συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, να μάθουν τη γλώσσα τους. Αυτοί θα είναι οι αυριανοί ηγέτες της διασποράς» είπε ο κ. Φωτίου.

«Το μνημόνιο στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Διασποράς και εστιάζει σε τομείς που αποτελούν προνομιακά πεδία συνεργασίας, όπως θέματα παιδείας, πολιτισμού, τέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, γιατί εκεί είναι το μέλλον του λαού και του έθνους μας» ανέφερε, από την πλευρά του ο κ. Διαματάρης, προσθέτοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση η Κύπρος είναι μείζον εθνικό θέμα του ελληνισμού.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)