Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ersin Tatar στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ , ΓΤΠ 27/07/2023


Σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την αυριανή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ersin Tatar στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι η συνάντηση έχει και πολιτική διάσταση μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της πλευράς μας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου Ζώδιας, στο Γέρι, και ερωτηθείς τι να αναμένουμε από την αυριανή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κατά την επίσκεψή τους στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Aντιλαμβάνεστε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, άρα αναμένουμε από την αυριανή συνάντηση να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας, έτσι ώστε να εντατικοποιηθεί η δουλειά της ΔΕΑ, να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα. Αυτό επιζητούμε.

Μετά από τόσα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι η πάροδος του χρόνου είναι ενάντια στις προσπάθειές μας.

Την ίδια στιγμή, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του θέματος των αγνοουμένων, θεωρώ ότι τη συνάντηση σημαντική, έχει πολιτική διάσταση μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ ότι το θέμα των αγνοουμένων, και πηγαίνω με αυτή τη διάθεση αύριο, είναι ένα από τα καλύτερα, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως τέτοιο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η περαιτέρω συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που θα βοηθήσει και στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και αύριο μετά τη συνάντηση για τα όσα ευελπιστώ να προκύψουν μέσα από τη γενικότερη συζήτηση. Θα γίνει μια ενημέρωση, θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον κ. Tatar. Προσβλέπω στη συνάντησή μας, στην όποια συζήτησή μας και ελπίζω να έχω κάτι περισσότερο θετικό να πω».

Ερωτηθείς αν θα θέσει το θέμα του Αποστόλου Ανδρέα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι κάτι που ήδη έχουμε (θέσει) και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Θα έχω και συνάντηση με τους κατοίκους στην περιοχή, ο ιερέας έχει ζητήσει να συναντηθούμε, είναι κάτι που παρακολουθούμε.

Έχουμε την Τεχνική Επιτροπή για το θέμα της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που είναι ενδεχομένως εκείνη η Τεχνική Επιτροπή που εργάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, έχει αποτελέσματα και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους, για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ αρνητική.

Χαίρομαι που ακούω τις φωνές διαμαρτυρίας εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θέλω να το σημειώσω. Αυτές τις τολμηρές φωνές. Φωνές, οι οποίες δείχνουν και τη συνολική κατεύθυνση σε σχέση με την ανάγκη να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες και να προχωρήσουμε, επιτέλους, στη λύση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».(ΡΜ/ΕΠ)