Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 2022 (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ)


26/07/2022 - Χαιρετισμός από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μ. Μακρή6

Μακαριώτατε,

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κυρία Πρόεδρε της Βουλής,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Kύριε Πρόεδρε της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι και σύνεδροι,

Είναι, ειλικρινά, μεγάλη η χαρά μου, που σας συναντώ όλες και όλους στην Τελετή έναρξης των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ιδιότητά μου της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αν και φιλοξενούμενη στην εκδήλωσή σας, θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω εγκάρδια τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια δράσης και ενότητας των νέων Κυπρίων της Διασποράς.

Αισθάνομαι την ευθύνη της παρουσίας μου, σήμερα, ενώπιον σας και είμαι συγκινημένη, που η δική μου σύντομη κατάθεση θα ακουστεί από το ίδιο βήμα που νωρίτερα χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση, σεβασμό και αναγνώριση του έργου, της προσωπικότητας, του αγώνα του και της άοκνης και δυναμικής παρουσίας του στις δίκαιες Κυπριακές διεκδικήσεις.

Λίγες, μόνο, ημέρες μετά την φετινή επέτειο της 20ης Ιουλίου, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρισκόμαστε, ακόμα και σήμερα, Ελλαδίτες και Κύπριοι, εντός και εκτός των συνόρων μας, να καταδεικνύουμε την παράνομη και αντίθετη, σε κάθε έννοια και αποτύπωση διεθνούς δικαίου, συμπεριφορά της Τουρκίας.

Βρισκόμαστε, 48 χρόνια τώρα, αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή, προκλητική και εξόφθαλμη απαξίωση των διεθνών κανόνων.

Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στεκόμαστε πλήρως και αδιαρρήκτως ενωμένοι, αλληλέγγυοι και ταγμένοι στον κοινό εθνικό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό Ζήτημα.

Μιας λύσης που θα απορρέει και θα στηρίζεται στην εφαρμογή των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, κόντρα σε κάθε λογική, η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται και διευρύνεται παραβιάζοντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

48 χρόνια μετά, οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής ματώνουν τις καρδιές, τα χιλιάδες θύματα, οι αγνοούμενοι και οι οικογένειες τους ζητούν και αξίζουν δικαίωση στον αγώνα και στη θυσία των Κυπρίων και Ελλαδιτών που υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα, την ειρήνη, την ελευθερία, τον πολιτισμό.

Η τουρκική εισβολή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Έχουμε χρέος απέναντι στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να διακηρύττουμε την πίστη μας για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διαφυλάττουμε την ιστορική συνείδηση.

Η εκπαίδευση σχετικά με την ιστορία της τουρκικής εισβολής και τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο και απαραίτητη αναφορά για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας, που προάγει την καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η 20η Ιουλίου, αυτή η θλιβερή επέτειος, αυτή η σελίδα που συνεχίζει να αμαυρώνει την παγκόσμια ιστορία, είναι επίσης η αφορμή να αναλογιστούμε τι είδους κόσμο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας, να πάρουμε τη σκυτάλη της μνήμης και να την περάσουμε στη νέα γενιά.

Και κάθε μέρα να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε, να μιλάμε, να μη σιωπούμε, να επαγρυπνούμε, να μην εφησυχάζουμε, να αγωνιζόμαστε για να ακουστούμε.

Η Παιδεία αποτελεί, διαχρονικά, το δυναμικό μέσο εθνικής και διεθνούς, πολιτικής και κοινωνικής σταθεροποίησης, εξέλιξης, συνέχειας. Είναι και κύριος μηχανισμός διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής συνείδησης και ομοψυχίας αλλά και της σπουδαίας ιδιότητάς μας αυτής των παγκόσμιων πολιτών, που διαμορφώνουμε το μέλλον μας και μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη προοπτική μας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου και στον τομέα της Παιδείας, η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως υπέγραψε, στις αρχές Ιουνίου, με τον ομόλογό της Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου κ. Πρόδρομο Προδρόμου, Μνημόνιο για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας, ισχυροποιώντας την, ήδη, πολύ στενή συνεργασία των δυο Υπουργείων.

Κοινός στόχος της ενέργειας αυτής, η περαιτέρω διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, κληρονομιάς και ιστορίας του Ελληνισμού.

Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον σπουδαίο ρόλο στην άρρηκτη σχέση Ελλαδιτών και Κυπρίων διαδραματίζουν ο Ελληνισμός της Ομογένειας και ο Κυπριακός Ελληνισμός της Διασποράς, καθώς μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και θέτουν ισχυρές βάσεις για τη συνέχειά μας μέσω της Παιδείας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Η Ομογένεια, ακρογωνιαίος λίθος του έθνους, δραστήριοι υπέρμαχοι των εθνικών διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων, άνθρωποι που διαπρέπουν στις επιστήμες, τις τέχνες, το επιχειρείν, τα γράμματα, φέρνουν την Ελλάδα και την Κύπρο στο παγκόσμιο προσκήνιο με μια ακούραστη δυναμική και μια αξιοσημείωτη πίστη στις ικανότητες, τις αξίες, τις στοχεύσεις, τις ελληνικές και κυπριακές πρωτοβουλίες.

Κύπριοι Ελλαδίτες, σε κάθε γωνιά της γης, προάγουν τη σύνδεση και τη σύσφιξη σχέσεων της ελληνικής ομογένειας, τη διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα και την Κύπρο, την ουσιαστική εξοικείωση με τις έννοιες και τις αξίες του ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για θέματα Αποδήμων, που θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός οφείλει πολλά στον δραστήριο Κυπριακό Ελληνισμό της Διασποράς, όλοι εμείς οφείλουμε πολλά σε όλες και όλους εσάς, μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.

Αυτήν την ημέρα βρίσκομαι μαζί σας, για να εκφράσω την υπερηφάνεια μου για τον τόπο μας, Ελλάδα και Κύπρο, για τους αγωνιστές που προάσπισαν τα κυπριακά εδάφη, για την θυσία, την αξιοπρέπεια, τη δύναμη και την πορεία των λαών μας.

Σας είμαι ευγνώμων για τη σημερινή εμπειρία!


Χαιρετισμοί / Ομιλίες