Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Καταδικάζει τα φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΒ-Κύπρου ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 14/10/2020


Σε δήλωση καταδίκης κάθε μορφής διαφθοράς και επισήμανση της ανάγκης να λογοδοτήσουν όσοι μετέρχονται τέτοιες πρακτικές, προέβη το διοικητικό συμβούλιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΒ-Κύπρου (UK-Cyprus Enterprise Council) με αφορμή τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων».

«Καταδικάζουμε όλες τις μορφές διαφθοράς και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου και τις υπόλοιπες σχετικές αρχές του κράτους να λάβουν αποφασιστική δράση για να ξεριζώσουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας στα δημόσια αξιώματα και στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο».

«Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για πρακτικές διαφθοράς, όπως αυτές που φαίνεται πως αποκάλυψε αυτή η έρευνα, πρέπει να λογοδοτήσουν για όποιες ποινικές πράξεις έχουν διαπραχθεί, χωρίς φόβο ή εύνοια. Τέτοιες δραστηριότητες πλήττουν τη φήμη της Κύπρου και υπονομεύουν την αξιοπιστία της ως εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ένα ελκυστικό και νομοταγές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο», αναφέρει η δήλωση του Συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι η Κύπρος δεν έχει περιθώρια να υπόκειται σε τέτοιους σκανδαλώδεις πρωτοσέλιδους τίτλους «ενώ απεγνωσμένα χρειάζεται όλη την ευρωπαϊκή και διεθνή αλληλεγγύη που μπορεί να λάβει» έναντι των συνεχών προκλήσεων από την Τουρκία σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και το παράνομο άνοιγμα του Βαρωσίου.

Η δήλωση καταλήγει με τη σημείωση ότι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΒ-Κύπρου «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να υποστηρίζει τη δραστική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, με έμφαση στην καλύτερη διακυβέρνηση, στη μεγαλύτερη διαφάνεια, στους βασισμένους σε κανόνες και νομοταγείς θεσμούς και στη μηδενική ανοχή της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και σε όλες τις σφαίρες της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Η παραπάνω δήλωση συμφωνήθηκε ομοφώνως από το διοικητικό συμβούλιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΒ-Κύπρου που λειτουργεί στη Βρετανία ως εθελοντικός φορέας από Βρετανοκύπριους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)