Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πικετοφορία για την Αμμόχωστο στο Λονδίνο, ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 06/03/2020


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όπως κάθε χρόνο, η διαμαρτυρία υπό μορφή πικετοφορίας υπέρ της Αμμοχώστου και της κατεχόμενης Κύπρου έξω από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Η πικετοφορία διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας με τη συμμετοχή και υποστήριξη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Βασίλης Μαύρου είπε ότι ο" Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ δηλώνει την οργή του και την απέχθεια του αλλά και ταυτόχρονα το μεγάλο του αναβρασμό για το ότι η Τουρκία μαζί με τα φερέφωνα της στην κατεχόμενη Κύπρο, Κουντρέτ Οζερσάι και Ερσίν Τατάρ, που σχεδίασαν και συνωμότησαν στο να βγει απόφαση, όπως ανοίξει η κλειστή περιοχή Αμμοχώστου κάτω από Τουρκο-Κυπριακή διοίκηση, να κατοικηθούν τα σπίτια και οι περιουσίες των Αμμοχωστιανών από Τούρκους ή ακόμη να δοθούν οι επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, και σε αλλοδαπούς που θα ήθελαν να επενδύσουν στις κλεμμένες περιουσίες μας».

Ο Δρ Μαύρου καταδίκασε αυτές τις ενέργειες «που δε συνάδουν με τις πρόνοιες του ΣΑ του ΟΗΕ, τις ΕΕ και άλλων οργανισμών και δημιουργούν αντιπαράθεση και ένταση στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων και που αγνοούν ταυτόχρονα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Κυπριανού-Ντεκτάς και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, 550 (1984) και 789 (1992) που βασικά ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα κατοχή και ορίζουν ότι η Αμμόχωστος πρέπει να δοθεί στα ΗΕ σαν πρώτο βήμα και ότι οι νόμιμοι κάτοικοι της θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους».

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας μέσω του προέδρου του αποδοκίμασε επίσης οποιαδήποτε σχέδια να κατοικηθεί οποιοδήποτε κομμάτι της Αμμοχώστου ενάντια στις αποφάσεις των ΗΕ αλλά και των συμφωνιών κορυφής των δύο κοινοτήτων. 

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι ενέργειες επιφέρουν κύριο πλήγμα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και υπονομεύουν ταυτόχρονα την ειρηνική λύση του Κυπριακού βάση των αποφάσεων των ΗΕ».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΧΡ)