Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Αρχίζει στην Αλεξάνδρεια η 4η φάση του «Νόστος - Επιστροφή στις Ρίζες», ΚΥΠΕ 10/7/2021


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΣΤΟΣ - ΠΑΙΔΙΑ

Αρχίζει αύριο στην Αλεξάνδρεια η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες», με την συμμετοχή Αποδήμων νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.  
 
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συναντηθούν με την Αιγυπτία Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μάκραμ, καθώς και τους Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Όμηρο Μαυρομάτη, και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Γαριλίδη.  
 
Θα γίνουν δεκτοί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και θα επισκεφτούν το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. 
 
Θα δουν επίσης από κοντά το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου εδρεύει η ελληνική παροικία, το Μουσείο του Καβάφη και τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.  
 
Οι συμμετέχοντες θα συναντήσουν από κοντά τους εκπροσώπους της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας καθώς επίσης και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και θα επισκεφθούν και την πόλη της Ισμαηλίας, για να δουν από κοντά τα σπίτια όπου έζησαν οι Έλληνες και Κύπριοι τις περασμένες δεκαετίες και συνέβαλαν στη δημιουργία της Διώρυγας του Σουέζ.  
 
Θα είναι μία πραγματική «επιστροφή στις ρίζες» των πατεράδων τους και των παππούδων τους, που έζησαν στην Αίγυπτο. 
 
Η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» θα ενισχύσει περαιτέρω τις ιστορικές σχέσεις των λαών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», με δεδομένη την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό τους, και με τους δεσμούς Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων να γίνονται όλο και πιο ισχυροί.  
 
Η κ. Μάκραμ αναφέρει ότι η 4η αυτή φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», που είναι αφιερωμένη στην Απόδημη νεολαία των τριών χωρών, αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας με τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους Φώτη Φωτίου και τον αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Κώστα Βλάση. 
 
Η πρώτη εκδήλωση του «ΝΟΣΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 2018, με την συμμετοχή 250 Ελλήνων και Κυπρίων Αποδήμων που ήρθαν από τις δύο χώρες ή ζουν σήμερα στην Αίγυπτο. 
 
Η δεύτερη φάση του προγράμματος διεξήχθη το Νοέμβριο του ίδιου έτους στο Λονδίνο και ήταν αφιερωμένο στους Αποδήμους επιστήμονες (και κυρίως ιατρούς) των τριών χωρών που ζούνε στην Μ. Βρετανία. 
 
Και η τρίτη φάση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην Αυστραλία, όπου είχε σκοπό την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των Αποδήμων που ζουν εκεί από τις τρεις χώρες.  
 
Πηγή: ΚΥΠΕ