Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χρέος μας να τιμούμε όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/06/2019


Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε την Κυριακή ότι η απόδοση τιμής σε όσους πρόταξαν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας, αποτελεί διαχρονικό χρέος προς την ιστορία μας και σταθερή υπόμνηση της παντοτινής οφειλής προς τους ήρωες και μάρτυρες μας οι οποίοι με τη θυσία τους αναδείχθηκαν σε πρότυπα χρέους, τιμής και ευθύνης.

«Μνημονεύοντας τους, δεν καταγράφουμε απλώς γεγονότα, αλλά προβάλλουμε αξίες και αρχές που κοσμούν την ιστορία μας και αποτελούν οδηγό και σύμβουλο για το μέλλον», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας σε ομιλία του στο 6ο μνημόσυνο του ήρωα των Αγριδιών, Κώστα Ιωάννη Βαλανίδη στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία της κοινότητας, σύμφωνα με ανακοινωθέν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Κώστας Βαλανίδης γεννήθηκε στα Αγρίδια στις 25 Μαρτίου 1954 και διέμενε στη Μόρφου όπου ασκούσε το επάγγελμα του τορναδόρου. Το 1972 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε στο 361 Τάγμα Πεζικού, όπου προήχθη σε λοχία.

Στις 20 Ιουλίου 1974 επάνδρωνε με άλλους στρατευμένους τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στα υψώματα Άσπρη Μούττη-Αλωνάρκα τα οποία, όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, «μετά από άνισες μάχες έπεσαν στα χέρια των Τούρκων ενώ ιδιαίτερα σκληρές μάχες με τον εχθρό ακολούθησαν και στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, με τους άνδρες του τάγματος να επιδεικνύουν άφθαστο ηρωισμό».

Πρόσθεσε ότι «ειδικότερα, στις 13 Αυγούστου, την προηγούμενη μέρα της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Βαλανίδης μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του 361 Τ.Π. μετά από οδηγίες μετακινήθηκαν στην περιοχή Παχύαμμου Κερύνειας όπου επάνδρωσαν φυλάκια που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή άμυνας της Εθνικής Φρουράς».

Την επόμενη μέρα, το 361 Τάγμα Πεζικού δέχτηκε μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα και μετά από σκληρές και άνισες μάχες των ανδρών της μονάδας με τους πάνοπλους και υπέρτερους αριθμητικά εισβολείς, διατάχτηκε κατά τις 11 το πρωί οπισθοχώρηση και ανασύνταξη σε ύψωμα της περιοχής της Κλεπίνης.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Φωτίου, «το προκαθορισθέν ύψωμα στην Κλεπίνη, εκτός από την τουρκική πολεμική αεροπορία, βαλλόταν συνεχώς από βαρέα όπλα και τα πολεμικά πλοία των εισβολέων, και, έτσι, η ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης στο σημείο εκείνο ήταν αδύνατη».

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι όπως καταγράφεται και στα επίσημα αρχεία, «ένεκα του γεγονότος ότι το ύψωμα ανασυγκρότησης του 361 Τάγματος Πεζικού δεχόταν καταιγισμό βλημάτων, αλλά ούτε και αρμόδιοι αξιωματικοί υπήρχαν για νέες οδηγίες, οι άνδρες της μονάδας άρχισαν να οπισθοχωρούν κατά μικρές ομάδες και κατά βούληση προς την περιοχή Κουτσοβέντη – Κυθρέας».

Ο Βαλανίδης μαζί με συστρατιώτες του έφθασαν μετά από πορεία τριών περίπου χιλιομέτρων σε ένα πηγάδι με νερό, έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Τραπεζούντα και αφού ξεκουράστηκαν λίγο και προμηθεύτηκαν νερό συνέχισαν την πορεία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι άνδρες του 361 Τ.Π. έφθασαν στην περιοχή Χαλεύκας η οποία βρίσκεται πάνω στην οροσειρά Πενταδακτύλου, βόρεια της Κυθρέας όπου και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια ακολούθησε πορεία προς το Δαυλό – Φλαμούδι ενώ η άλλη ομάδα παρέμεινε στην περιοχή Χαλεύκα μελετώντας και αναζητώντας τρόπο διαφυγής προς τις ελεύθερες περιοχές.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «η τελευταία φορά κατά την οποία θεάθηκε ο Βαλανίδης ήταν έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Τραπεζούντα, ακολουθώντας πορεία προς τον Πενταδάκτυλο» για να σημείωσε ότι ο επίλογος τραγικός με την εκταφή «του πολύ μικρού μέρους των λειψάνων του Κώστα Βαλανίδη που πραγματοποιήθηκε το 2008 σε περιοχή κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Κορνόκηπος και την κηδεία που ακολούθησε στις 29 Ιουνίου 2013 στα Αγρίδια».