Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επί τάπητος θέματα διασποράς και αγνοουμένων, ΚΥΠΕ - Αδαμος Ζαχαριάδης - Αντώνης Γκιλδάκης - Ελλάδα/Αθήνα 28/01/2020


Την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στα θέματα της διασποράς και την προώθηση του θέματος των αγνοουμένων.

Ο κ. Βλάσης, που φτάνει σήμερα το βράδυ για διήμερη επίσκεψη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Το πρωί της Τετάρτης θα έχει επίσης διμερείς διαβουλεύσεις με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Φωτίου στο ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Βλάση, στην παρουσία συνεργατών, θα αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης των δύο πλευρών, καθώς και οι κοινές δράσεις που προγραμματίζονται σε χώρες όπου υπάρχει παρουσία οργανωμένων συνόλων της διασποράς. Παράλληλα, θα συζητηθούν τα θέματα των τριμερών συνεργασιών, με στόχο τη διεύρυνσή τους.

«Θα συζητηθεί επίσης το πως μπορεί ο απόδημος Ελληνισμός γενικότερα να βοηθήσει στην προώθηση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων» είπε ο κ. Φωτίου. Διευκρίνισε ότι η πτυχή αυτή συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην ατζέντα της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε επίπεδο διασποράς, επεκτείνοντας την υφιστάμενη συνεργασία σε άλλα επίπεδα, όπως το πολιτικό και το διπλωματικό.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέχισε ο κ. Φωτίου, ενώ είπε ότι στη συνάντηση θα παρουσιάσει σχεδιασμό για τον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη διασπορά μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση του θέματος των αγνοουμένων.

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Κώστας Βλάσης θα πραγματοποιήσει επαφές με ομογενειακούς φορείς, θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, το Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας» και την ΕΛΔΥΚ.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΑΓΚ/ΘΝΕ)