Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

70 πετυχημένοι Κύπριοι επιχειρηματίες στο εξωτερικό , Φιλελεύθερος 03/05/2021


Κάποιοι γεννηθήκαν στην Κύπρο και άνοιξαν επιχειρηματικά τα φτερά τους στο εξωτερικό. Άλλοι γεννηθήκαν στο εξωτερικό από γονείς με καταγωγή από την Κύπρο. Έχουν ωστόσο ως κοινό παρανομαστή την επιτυχία που καταγράφουν στο εξωτερικό στον τομέα όπου δραστηριοποιούνται. Το Insider επέλεξε και σας παρουσιάζει 70 κύπριους (59 άντρες και 11 γυναίκες) από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπου κατάφεραν υπό την καθοδήγηση τους να οδηγήσουν τις εταιρείες που είναι επικεφαλής σε επιτυχημένη πορεία. Η παρουσίαση τους γίνεται με αλφαβητική σειρά. Επιλέξαμε άτομα από διάφορους τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός τομέας, το λιανικό εμπόριο, τα ακίνητα, η τεχνολογία, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η ναυτιλία, η ενεργεία και άλλοι τομείς. Στη λίστα περιλαμβάνονται και άτομα που εξασφάλισαν την κυπριακή υπηκοότητα.

1-4) ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ AVOCARROT

Τέσσερα νέα παιδιά από την Κύπρο είδαν τους κόπους και τις θυσίες τους να ανταμείβονται, με την ένταξη τους σε μια πολυεθνική εταιρεία. Ο Κωνσταντίνος Χρίστου, ο Γιώργος Ηρακλέους, ο Γιώργος Μακκούλης και ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, φίλοι από το κολέγιο και τον στρατό, λίγο πριν πατήσουν τα 30 τους το 2016 κατάφεραν και πούλησαν την Avocarrot στην Glispa Global Group έναντι 20 εκατ. δολαρίων. Η συγκεκριμένη συμφωνία άλλαξε τα δεδομένα για την εταιρεία τους, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του mobile advertising με ειδίκευση στη native διαφήμιση.

5) AΒΡΑΑΜ ΠΕΤΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ GRAND PRIX ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

O Πέτρος Αβράαμ είναι 60 χρονών. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αυστραλία  είναι υπεύθυνος του Grand Prix Αυστραλίας. Διατηρεί εδώ και 15 χρόνια την θέση του chief executive officer σε μεγάλη εταιρία που σχεδιάζει μεγάλα events, όπως είναι το grand prix της Formula στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το οποίος ήταν υπεύθυνος. Βοήθησε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στο Σίδνεϊ το 2000, παρέχοντας στρατηγικές συμβουλές ως προς την διοργάνωση τους αλλά και συμβάλλοντας με την γνώση του στην καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων.

6) ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ABERCROMBIE & FITCH


Γεννήθηκε το 1963 στο Λονδίνο από πατέρα µε καταγωγή από την Κύπρο. Υπηρέτησε µέχρι το 2014, και για 28 χρόνια, στην πασίγνωστη βρετανική αλυσίδα καταστηµάτων NEXT, όπου έφθασε µέχρι τη θέση του γενικού διευθυντή. Σήµερα είναι πρόεδρος των αµερικανικών αλυσίδων ένδυσης Abercrombie & Fitch και Abercrombie Kids, µε έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ. Η εταιρεία της οποίας είναι σήµερα πρόεδρος, είχε κατά την περυσινή χρονιά κύκλο εργασιών πέραν των €400 εκατ.

7) ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ TEMENOS


Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι κάτοχος Master’s in Εngineering από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και qualified chartered accountant του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από εμπειρία στις εταιρείες KPMG και PepsiCo στα τέλη της δεκαετίας του '80 και του '90, προσχώρησε στην εταιρεία τραπεζικών λογισμικών συστημάτων Temenos το 1999 ως chief financial officer. Ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου το 2003 και το 2012 διορίστηκε εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Η Temenos έχει την έδρα της στη Γενεύη, διαθέτει περισσότερα από 65 γραφεία παγκοσμίως και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης από το 2001.

8) ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ SENIOR MEMBER ΑMD Ο Δρ Κώστας Αργυρίδης είναι Senior Member of Technical Staff της πολυεθνικής εταιρείας Advanced Micro Devices (AMD). Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστηµονικός συνεργάτης σε πολλά πανεπιστήµια, όπως το Georgia Tech στην Ατλάντα, τα πανεπιστήµια Bristol, Cambridge και Warwick στο Ηνωµένο Βασίλειο και το Universitat Politecnica de Catalunya στην Ισπανία.

9) ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ GAVRIELIDES FOODS FILOS


 Ο Κύπριος με καταγωγή από την Λάρνακα Λευτέρης Γαβριηλίδης διακρίνοντας την αγάπη των Φινλανδών για τη μεσογειακή διατροφή αποφάσισε να συστήσει μία εταιρεία για να προμηθεύει τις μεγάλες υπεραγορές και τα εστιατόρια της χώρας με ελλαδικά και κυπριακά προϊόντα.  Σήμερα η εταιρεία του με την επωνυμία Gavrielides Foods Filos θεωρείται  πρωτοπόρος στην προμήθεια μεσογειακών προϊόντων στην Φινλανδία έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

10) ΓΙΩΤΗ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΩΤΗΣ


Μετά τον θάνατο του Χρήστου Γιώτη, που ήταν επικεφαλής της εταιρείας τροφίµων και ποτών Γιώτης, το 2006, η χήρα του, Πόλυ, σήκωσε στους ώµους της το τεράστιο βάρος της καθοδήγησης της νέας γενιάς. Η Κύπρια από τη Λεµεσό είναι γόνος της οικογένειας Παντελίδη (της οµώνυµης ποτοποιίας) και του προξένου της Ισπανίας, Λεωνίδα Παπαδόπουλου, και µεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου όλοι γύρω της συζήταγαν και έκαναν business. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, µε την καθοδήγησή της η εταιρεία δεν υπέκυψε στις «σειρήνες» ώστε να «παραδοθεί» στους ξένους οµίλους, φοβούµενη τον ανταγωνισµό των πολυεθνικών, όπως έγινε µε άλλες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου τροφίµων.

11) ΓΚΑΜΠΑΪ ΓΙΑΚΙΡ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ AROUNDTOWN SA


 Ο κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου ισραηλινής καταγωγής Yakir Gabay κατέχει το 40,3% της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown SA, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η Aroundtown SA διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο 38% στην Grand City Properties, η οποία κατέχει 86.000 διαμερίσµατα στη Γερμανία. Προηγουμένως, ο Gabay διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας της Bank Leumi, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ. Ο τόπος κατοικίας του είναι το Λονδίνο. Η περιουσία του εκτιμάται στα $3,7 δισ.

12) ΔΑΝΟΣ ΠΑΝΟΣ CEO ΔΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ο Πάνος Δανός γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968. Σήμερα κατέχει τα ηνία στην εταιρεία Δανός και Συνεργάτες, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων στην Ελλάδα. Παράλληλα βρίσκεται και στο ΔΣ του RICS Ελλάς.

13) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΔΡΥΤΗΣ TERRΑ


Ο Κυριάκος Ελευθερίου, 28 ετών, από την Κύπρο, μαζί με τον επίσης 28 ετών Raouf Yousfi δημιούργησαν την Terra η οποία ιδρύθηκε το 2020, εδρεύει στο Λονδίνο και αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο, για τους χρήστες να συνδέσουν τα δεδομένα υγείας τους με εφαρμογές. Το όνομα του βρέθηκε και στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes Under 30 στην κατηγορία τεχνολογία, κάτι το οποίο αποτελεί τεράστια προσωπική του επιτυχία.

14) ZΑΜΠΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ CEO CFI FINANCIAL GROUP


Ο 39χρόνος Δρ. Δημήτριος Ζαμπόγλου, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων του Ομίλου CFI Financial Group, ενός διεθνούς παρόχου διαδικτυακών χρηματοοικονομικών συναλλαγών που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη Μέση Ανατολή. Έχει εκπαιδευτεί από διεθνή και εξέχοντα πρόσωπα της βιομηχανίας χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που είναι και ο τομέας στον οποίο έχει ήδη διανύσει σημαντική σταδιοδρομία. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία από τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Microsoft και η Amazon, για την έρευνά του στο King's College London και έχει εκπροσωπήσει διεθνείς οργανισμούς σε σημαντικά συνέδρια. Πρόσφατα έγινε πρώτος Κύπριος που εντάσσεται στον Κύκλο Νέων Ηγετών (YLC) στο Ινστιτούτο Milken.

15) ΖΟΠΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ONEFINESTAY


Είναι Κύπριος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας στο Λονδίνο. Πριν ιδρύσει την onefinestay το 2009, ήταν ιδρυτής της GradFutures και συνιδρυτής της GF-X, της κορυφαίας πλατφόρμας εμπορικών αερομεταφορών, η οποία του απέφερε £50 εκ όταν αποκτήθηκε από την Descartes.Προηγουμένως, ήταν σύμβουλος στην McKinsey & Co. όπου ειδικεύτηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ήταν παράλληλα συνεργάτης στην Παγκόσμια Τράπεζα.

16) ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ CEO ACUPAP PROPERTIES


Ο Παύλος Θεοδοσίου γεννήθηκε στη Ζιµπάµπουε από Κύπριους γονείς το 1963. Σήµερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στην Acucap Properties µε έδρα το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, η οποία είναι δηµόσια εταιρεία στον τοµέα των ακινήτων, µε περιουσιακά στοιχεία €800 εκατ. Από το 2008 είναι επίσης ο CEO του Sycom Property Fund Limited.

17) ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΞΕΝΙΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ PEOPLEPERHOUR

Ο Ξένιος Θρασυβούλου είναι κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος µηχανικού από το Πανεπιστήµιο του Cambridge και έχει παρακολουθήσει σεµινάρια εκπαίδευσης διοικητικών στελεχών στο Πανεπιστήµιο του Harvard. Η πλατφόρμα PeoplePerHour που ίδρυσε το 2008 επιτρέπει σε freelancers κάθε ειδικότητας να βρίσκουν δουλειές, οι οποίες ανατίθενται από άλλους freelancers ή μικρές εταιρείες. Ήδη έχει ξεπεράσει το ένα εκατ. μέλη και μέσω αυτής έχουν ολοκληρωθεί εργασίες αξίας άνω των 120 εκατ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε Λονδίνο, Αθήνα και Νέα Υόρκη. Το νέο του project, το DeskDonkie, επιτρέπει το ταχύτατο outsourcing τυποποιημένων εργασιών γραφείου.

18) ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ VERISK ANALYTICS


Γεννήθηκε το 1950. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανικής Αεροδιαστημικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια των 42 ετών εμπειρίας του στον Ασφαλιστικό κλάδο, κατείχε ηγετικές θέσεις σε βιομηχανικούς συνδέσμους, ως πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ασφαλίσεων (American Insurance Association) και ως Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών των Βερμούδων (Association of Bermuda Insurers and Reinsurers). Είναι διοικητικός σύμβουλος της Verisk Analytics Inc., USA, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων και αξιολόγησης κινδύνων και της Τράπεζας Κύπρου και Αντιπρόεδρος της NIPD Genetics Plc, Κύπρος, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας.

19) ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ ΦΡΙΝΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ FREDA IORDANOUS COMPANY

Η κ. Ιορδάνους γεννήθηκε πριν από 72 χρόνια στη Λεµεσό. Σήµερα είναι ιδιοκτήτρια της Freda Iordanous Company, µιας εκ των πρωτοπόρων εταιρειών στον χώρο του fashion designing, µε διάσηµους πελάτες. Παράλληλα, η εταιρεία της κέρδισε και διαγωνισµούς για τις αποκλειστικές στολές εταιρειών, όπως η Canada 3000, η Air Canada, η First Air Elizabeth Arden και πολλές άλλες.

20) ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΑΚΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ


Ο ∆άκης Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήµιο Κορνέλ, κατέχει µεταπτυχιακό από το Πανεπιστήµιο Κολούµπια και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήµιο της Ρώµης. Συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, το 1983 ίδρυσε το ίδρυµα ∆ΕΣΤΕ (∆ιεθνής Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη), µε έδρα την Αθήνα και τη Γενεύη. Η συλλογή του ∆άκη Ιωάννου περιλαµβάνει έργα διεθνών δηµιουργών που δραστηριοποιούνται µετά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο και κινούνται σε όλο το φάσµα της σύγχρονης τέχνης.

21) ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ CEO COAST AND HILLS DEVELOPMENT


Ο Κύπριος επιχειρηματίας που είναι γνωστός και ως «Ρούντι» έχει εκτιμώμενη καθαρή του περιουσία να φτάνει  τα 1,4 δισεκατομμυρίων δολάρια. Από 1991 δραστηριοποιείται στην κατασκευή γιοτ και ταχύπλοων όπως επίσης και στον τομέα ανάπτυξης γης. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος διαφόρων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Coast and Hills Developments.  Έχει επενδύσεις σε ξενοδοχεία, οικιστικούς πύργους και μαρίνες.

22) ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ CEO DONKEY HOTELSΟ Χρήστος Ιωάννου γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία. Το 1990 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών, το 1994 πήρε ΒΑ Mathematics από το πανεπιστήμιο Cornell και το 1998 ΜΒΑ από το ΜΙΤ Sloan School of Management. Είναι υιός του Δάκη Ιωάννου και σήμερα διαχειρίζεται ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ξενοδοχειακό τομέα με την Donkey Hotels. Είναι επίσης πίσω από την εταιρεία Food Plus που έχει αναπτύξει τα σήματα της Pizza Hut και του ΚFC στην Ελλάδα.

23) ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Γεννήθηκε το 1961. Είναι κάτοχος Πτυχίου στα Οικονομικά (κύριο θέμα Λογιστική, δευτερεύον θέμα Οικονομικά) και Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive MBA) από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε μεγάλα πολυεθνικά και περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Μέση Ανατολή, Ασία και Αυστραλία. Το 2017, εντάχθηκε στη Noor Bank P.J.S.C. στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής. Είναι μέλος του Australian Institute of Company Directors από το 2019, μέλος του Australian Business Council από το 2015 και Μέλος (Fellow) του Australian Institute of Bankers από το 1988.

24) ΚΑΖΙΝΟΣ ΤΑΣΟΣ CEO TRASTOrR


Κατά την 20ετή διεθνή επαγγελματική του εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ελλάδα ο κ. Καζίνος έχει αναλάβει επιτυχώς ηγετικούς ρόλους και θέσεις με οργανωτικές και διοικητικές ευθύνες. Έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος της Argo Capital Management, στην Albert Abela Corporation, εταιρεία ξενοδοχειακών υπηρεσιών και εστίασης με κύκλο εργασιών $ 1,4 δις και στην Bain & Company στη Βοστώνη. Σήμερα κατέχει τη θέση του CEO της ελληνικής εταιρείας Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Harvard Business School και είναι αριστούχος απόφοιτος του London School of Economics με πτυχιακό τίτλο στο Industrial and Business Economics.

25) ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ CEO DOLPHIN CAPITAL PARTNERS


Ο Μίλτος είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners . Η Dolphin είναι επενδυτικός όμιλος που ιδρύθηκε το 2004, με εξειδίκευση στο τουριστικό real estate.Από το 2005, η Dolphin έχει αντλήσει και διαχειρίζεται ίδια κεφάλαια σχεδόν €1.2 δισ. μέσω των διαφόρων επενδυτικών εταιριών της και έχει εκτελέσει επενδύσεις σε 8 χώρες. Το μεγαλύτερο επενδυτικό όχημα της Dolphin μέχρι σήμερα είναι η Dolphin Capital Investors (DCI).H Dolphin είναι ιδιοκτήτης και κατασκευαστής ολοκληρωμένων world-class θερέτρων, όπως το Amanzoe στην Ελλάδα και το Amanera στην Δομινικανή Δημοκρατία.

26) ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ BEV


 Η Χριστίνα Καραπατάκη ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Breakthrough Energy Ventures (BEV) το 2017. Είναι υπεύθυνη επενδύσεων σε καινοτόμες εταιρείες που έχουν την προοπτική να περιορίσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου/ Πριν συνεργαστεί με την BEV, η Χριστίνα εργάστηκε ως Venture Principal στον εταιρικό όμιλο επενδυτικών συμμετοχών στο Schlumberger Technology Corporation. Εντάχθηκε στη λίστα Forbes 30 κάτων των 30 στον τομέα της ενέργειας, και έλαβε το βραβείο Global Corporate Venturing ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στον τομέα των επενδυτικών συμμετοχών.

27) ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΓΙΩΤΗΣ DIRECTOR OF THECHNOLOGY ΜΕ ΟΣΚΑΡ

Ο Γιώτης Κατσάµπας είναι Director of Technology της ταινίας «Spider-Man: Into the Spider-Verse», η οποία απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουµένων Σχεδίων το 2018. Ο 47 χρονος Γιώτης Κατσάµπας, µε καταγωγή από τη Λευκωσία, αποφοίτησε από το Κολέγιο Art & Design του Ringling µε πτυχίο Computer Animation. Για πολλά χρόνια συνεργαζόταν µε τον Steven Spielberg. Έπειτα πήγε στη Sony Pictures Animation, όπου εργάζεται µέχρι σήµερα.

28) ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ


 O Αντώνης Κλεάνθους είναι ιδιοκτήτης της Barnet F.C. από το 1994 μέχρι και σήμερα.  Γεννήθηκε από Κύπριους γονείς το 1966 στο Finsbury Park του Βόρειου Λονδίνου, Αυτή τη στιγμή του ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη που ασχολούνται με ακίνητα, αναψυχή, ιατρική και φυσικά με το ποδόσφαιρο.

29) ΚΟΛΑΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ Ο κ. Κολακίδης γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία και είναι πτυχιούχος Οικονομικών από το London School of Economics και μεταπτυχιακών σπουδών (MBA) από το London Business School. Tο 1993 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το Νοέμβριο του 2000 εντάχθηκε στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ όπου διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος. Τον Νοέμβριο του 2007 ανέλαβε επικεφαλής του Risk Management στον Όμιλο Eurobank και εξελέγη στο Δ.Σ. της Τράπεζας ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

30) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΣ MANAGING PARTNER ΜOORE STEPHENS ΕΛΛΑΔΑΣ


Ιδρυσε την Moore Stephens Ελλάδος το 1963 και συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του ελεγκτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Η Moore Stephens είναι από τα πρώτα διεθνή λογιστικά γραφεία που έφτασαν στην Ελλάδα και κατέκτησε την πρώτη θέση στην εξυπηρέτηση ναυτιλιακών εταιρειών. Παραμένει η πρωτοπόρος εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών στη ναυτιλία μέχρι σήμερα.

31) ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΙΤΣΑ IΔΙΟΚΤΗΤΡΙA ΛΑΖΑΡΙ IVSTEMENTS


Η 78χρόνη Μαρίτσα Λαζαρή γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Δορά στην επαρχία Λάρνακας και ήταν σύζυγος του αείμνηστου Κρις Λαζαρή. Η περιουσία της υπολογίζεται στα €2,5 δις. Σήμερα μαζί με τα τρία της παιδιά ηγείται της εταιρείας που έκτισε ο σύζυγος της. Ζει μόνιμα στο Λονδίνο και διακρίνεται για το φιλανθρωπικό της έργο.

32) ΛΙΒΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ LIVERAS YACHTS


Ο 62 ετών Διονύσιος Λιβέρας και η οικογένειά του έχουν περιουσία που πλησιάζει τα €250 εκ. Πρόκειται για το γιο του Ανδρέα Λιβέρα, που δολοφονήθηκε στη Βομβάη το 2008. Έχει συμφέροντα σε ακίνητη περιουσία, ζαχαροπλαστική και ενοικιάσεις κρουαζιεροπλοίων.  Συγκεκριμένα, είχε στην κατοχή του από το 1992 μέχρι το 2006 την εταιρεία Laurens Patisseries, την οποία πώλησε το 2006 για €150 εκ στην ισλανδική Bakkavor, ενώ του ανήκει η εταιρεία Liveras Yachts.

33) ΛΟΥΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ CEO GSAM


Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Asset Management (GSAM). Προσχώρησε στην Goldman Sachs το 2009. Διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το 2010 και συνεργάτης το 2014.Πριν από την είσοδό του στην εταιρεία,  εργάστηκε στην Lehman Brothers από το 2000 έως το 2009. πήρε πτυχίο Οικονομικών από το London School of Economics and Political Science το 1993 και MBA από το Harvard Business School το 2000.

34) ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ HELLAS DIRECT


O Αιµίλιος Μάρκου, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct, έχει πάνω από 18 χρόνια εµπειρίας σε trading και insurance services operations. Είναι απόφοιτος του Manchester University στο Computer Science (1993) και κάτοχος Masters in Actuarial Sciences and Finance από το London Business School. Εργάστηκε σε Goldman Sachs, McKinsey και πιο πρόσφατα στην Barclays, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής οµάδας ασφαλίσεων.

35) ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ MAISON MAVROMMATIS


Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι διακεκριμένος σεφ με μεσογειακές ρίζες και ένα αστέρι Michelin στο καταστατικό του, ενώ είναι συνιδιoκτήτης της Maison Mavrommátis, μίας αλυσίδα εστιατορίων και delicatessen καταστημάτων με βάση τη Γαλλία. Φιλοδοξία του είναι πάντα η απεικόνιση και αποκάλυψη των γεύσεων και των μυρωδιών της Μεσογείου. Είναι ο πρώτος από τρία αδέρφια μιας αγροτικής οικογένειας από τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, έφθασε στο Παρίσι το 1977 για να σπουδάσει Κοινωνιολογία και Ψυχολογία όπως γρήγορα αντιλήφθηκε πως ήταν γεννημένος για κάτι άλλο.

36) ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΤΡΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ LIVEDRIVE

Ο Andrew Michael, αν και μόλις 40 ετών, κατάφερε να έχει σήμερα περιουσία που φθάνει τα €300 εκ. Για όσους διερωτώνται πώς τα κατάφερε, το μυστικό κρύβεται στη δημιουργία της εταιρείας Livedrive, η οποία προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να φυλάξουν office documents, photos, videos και άλλα files online, αντί στο σκληρό δίσκο του computer τους.  Με λίγα λόγια προσφέρει ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

37) ΜΟΥΣΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ CEO ZELA SHIPPING CO LTD

Ο Γιώργος Μούσκας γεννήθηκε στο Λονδίνο, το 1953. Ο πατέρας του Κυριάκος καταγόταν από την Αμμόχωστο και η μητέρα του Ζέλα από τη Λευκωσία. Η εταιρεία Zela Shipping Co ειδικεύεται στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς βαρέων φορτίων και από το 1992 εξειδικεύεται αποκλειστικά στη διαχείριση των μεγαλύτερου είδους πλοίων μεταφοράς που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Αθήνα και Κύπρο και σήμερα ελέγχει πλοία άνω των 1.2 εκατομμυρίων τόνων τα οποία φέρουν την κυπριακή σημαία.

38) ΜΥΛΩΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ


Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, συμπατριώτης μας που τα τελευταία 46 χρόνια διαπρέπει στην Ελλάδα, αποτελεί αναντίλεκτα έναν επιτυχημένο και διακεκριμένο εφοπλιστή και επιχειρηματία που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας της Κύπρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μια εποχή δύσκολη για την κυπριακή ναυτιλία και για την Κύπρο γενικά λόγω της τουρκικής εισβολής, ήταν από τους πρωτεργάτες που εργάστηκαν με ζήλο για την ανάπτυξη της κυπριακής σημαίας και του κυπριακού νηολογίου. Το 1981, ο κ. Μυλωνάς ίδρυσε την Ένωση Κυπρίων Εφοπλιστών, που μετεξελίχθηκε πρόσφατα σε Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος για πάνω από 25 χρόνια.

39) ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΝΙΚ CEO PRUDENTIAL CORPORATION ASIAΈχοντας χρηματοοικονομικό υπόβαθρο και βαθιά γνώση του ομίλου διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Prudential Corporation Asia τον Ιούλιο του 2017. Η Prudential είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους ιατρικής ασφάλισης στην Ασία, με πάνω από πέντε εκατομμύρια πελάτες και εισπράξεις από ασφάλιστρα άνω των 800 εκατ. λιρών το 2017. Άρχισε την καριέρα του στην PwC., ενώ πριν την προσχώρησή του στην Prudential, εργάστηκε στην Aviva, όπου κατείχε ορισμένους ανώτερους οικονομικούς ρόλους.

40) ΠΑΛΑΙΟΜΥΛΙΤΗΣ JOHN ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ BEATHATQUOTE

O John Παλαιοµυλίτης γεννήθηκε πριν από 54 χρόνια. Σήµερα είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας BeatThatQuote, η οποία προσφέρει λύσεις στους καταναλωτές για υποθήκες, δάνεια και τραπεζικούς λογαριασµούς, βάσει σύγκρισης τιµών και ανάλογα µε τα ατοµικά τους χαρακτηριστικά. Η υπηρεσία σύγκρισης των τιµών προσφέρεται δωρεάν και τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από εισαγωγικά τέλη που καταβάλλουν οι φορείς παροχής υπηρεσιών.

41) ΠΑΛΟΣ ΜΠΡΕΤ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ISA ΚΑΙ LF HOLDINGS

Με καταγωγή από την Κύπρο ο 46χρόνος σήμερα Brett Πάλος, , είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ISA µε έδρα το Bradford. Η εταιρεία ασχολείται µε την πώληση µελανιών για εκτυπωτές στο Ηνωµένο Βασίλειο. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας LF Holdings. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα €90 εκατ.

42) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ THE ABILITY GROUP


Θεωρείται και όχι άδικα, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στον κλάδο του real estate, ενώ αποτελεί και πρόεδρο του "The Ability Group", διαθέτοντας πλήθος ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι γονείς του είναι πρόσφυγες από τη Κύπρο οι οποίοι άνοιξαν στεγνοκαθαριστήρια στο Λονδίνο, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

43) ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΛΕΞΗΣ EXECUTIVE DIRECTOR HELLAS DIRECT


Ο Αλέξης Πανταζής, συνιδρυτής και Executive Director της Hellas Direct, έχει πολυετή εµπειρία στα χρηµατοοικονοµικά. Εργάστηκε σε εταιρείες όπως οι Goldman Sachs, Credit Suisse First Boston και Boston Consulting Group. Έχει λάβει υποτροφίες από τα ιδρύµατα Fulbright και British Chevening - Robert & Diane Levy Fellow. Είναι κάτοχος πτυχίου BA (Hons) / MA (Cantab) στα Οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Cambridge και ΜΒΑ από το Wharton School.

44) ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ GROUP EMERGING MARKETS NIELSEN


Επέστρεψε στην Κύπρο από τις ΗΠΑ το 1986, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, άρχισε την καριέρα του στο Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής (ΚΕΜΑ). Ακολούθως έφυγε για μερικά χρόνια στο εξωτερικό, επέστρεψε πάλι το 1995 στην Κύπρο και στο ΚΕΜΑ και όταν αυτό αποκτήθηκε από τη Nielsen, το 2011, εντάχθηκε στην ομάδα της. Με το νέο καθεστώς εργάστηκε σε διάφορα πόστα και το 2013 έφυγε για το Ντουμπάι, όπου ανέλαβε καθήκοντα managing director για Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και Πακιστάν. Τον Απρίλιο του 2016 προήχθη στη σημερινή του θέση, οδηγώντας την ανάπτυξη της εταιρείας σε 64 χώρες σε 4 ηπείρους.

45) ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ MONEY SOURCE


Ο μεγαλομέτοχος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου γεννήθηκε στην κατεχόμενη Λύση πριν από 53 χρόνια και μετανάστευσε σε ηλικία 5 χρονών στην Αμερική.  Εργάστηκε αρχικά στα κτηματομεσιτικά, ενώ το 1997, δημιούργησε την εταιρεία «The Money Source» ως ένας μεσίτης υποθηκών στην Νέα Υόρκη. Σήμερα, η εταιρεία είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους, ιδιωτικούς δανειολήπτες που έχουν άδεια σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια είναι και μεγαλομέτοχος της Ομόνοιας ταξιδεύοντας συχνά στην Κύπρο για να παρακολουθήσει αγώνες της.

46) ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ INVEL REAL ESTATE


Είναι ιδρυτής της Invel Real Estate, έχοντας τα τελευταία χρόνια  έντονη επενδυτική του δραστηριότητα σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Deutsche Bank, ενώ το 2013 πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του επιχείρησης. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Invel, η οποία σήμερα εξειδικεύεται σε επενδύσεις και διαχείριση ακίνητης περιουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

47) ΠΑΦΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ CFO UBS EUROPE SE ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ


Η Γεωργία Παφίτη είναι σήµερα οικονοµική διευθύντρια της ελβετικής τράπεζας UBS Europe SE στο Λουξεµβούργο και περιφερειακή οικονοµική διευθύντρια της UBS για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Όπως εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξή της, έχει κτίσει τη ζωή και την καριέρα της πάνω σε μια βάση αρχών που πιστεύει ότι ισχύουν τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου, άνδρα ή γυναίκας.

48) ΠΑΦΙΤΗΣ ΘΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ


Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1959 και σε ηλικία 9 ετών ακολούθησε την οικογένεια του ως μετανάστης στο Λονδίνο. Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο, λόγω δυσλεξίας, και άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος καταθέσεων στην εταιρεία Lloyds στο Λονδίνο. Συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα ότι οι καταθέσεις δεν ήταν το φόρτε του, αποχώρησε και εργάστηκε σε εταιρία με ελβετικά ρολόγια, όπου και ανακάλυψε το πάθος του για το λιανεμπόριο. Το 2015 Theo ίδρυσε την Paphitis Retail Group Theo και στη λίστα των προϊόντων της συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα χαρτικά Ryman την Robert Dyas και τη Boux Avenue.

49) ΠΕΤΑΛΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛ: Η ΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ WALL STREET


Η κυπριακής καταγωγής διακεκριμένη δημοσιογράφος είναι κόρη της Κύπριας Φανής Πεταλλίδη, ιδρύτριας και εκδότριας της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 και αποφοίτησε από το Buckley Country Day School το 1985 και το The American University το 1993. sήμερα, εργάζεται στο FOX Business, και πέρα από την πρωινή ωριαία της εκπομπή στο κανάλι, κάθε μεσημέρι σε ζωντανή σύνδεση από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρει το κλίμα της Wall Street.

50) ΠΙΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ CAMBRIDGE


Γεννήθηκε στο Παλιομέτοχο και υπηρέτησε για τρία χρόνια ως αξιωματικός στην Εθνική Φρουρά. Στη συνέχεια πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει ηλεκτρονική μηχανική στο CCAT, του Cambridge College of Arts and Technology – ένα από τα ιδρύματα που αργότερα έγινε μέλος του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin.Μετά την αποφοίτησή του από το CCAT το 1982, ο κ. Πίππας εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανικές εταιρείες blue-chip.Το 1989 αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο με την Polaroid, όπου θα παραμείνει για τα επόμενα 13 χρόνια, ανεβαίνοντας στη θέση του Ευρωπαίου διαχειριστή υπηρεσιών. Τον Μάιο του 2017 εκλέχτηκε δήμαρχος του Cambridge και με τον τρόπο αυτό έγινε ο 811ος δήμαρχος του Cambridge και ο πρώτος ευρωπαίος πολίτης που δεν γεννήθηκε στην Ευρώπη.

51) ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ DEPUTY PROJECT LEADER UEFA


Ο Άριστος Ποταμίτης κατάγεται από τη Λεμεσό και από το 2014 εργάστηκε ως Event Transport Assistant στην Ελβετία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) στο τμήμα μεταφορικών. Τώρα εργάζεται ως Deputy Project Leader για το πρωτάθλημα U17 και U19 στο τμήμα λειτουργιών. Στο Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας το μεγαλύτερο event που διοργανώνει η UEFA, είχε καθήκοντα σε θέματα μάρκετινγκ και τα μεταφορικά και βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με τους χορηγούς της Ομοσπονδίας

52) ΠΟΥΛΛΑΪΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ POULLAIDES CONSTRUCTION COMPANΥ


Ο μεγαλομέτοχος της Ανόρθωσης Αμμοχώστου ίδρυσε το 2002 την «Poullaides Construction Company Ltd» στο Μπαχρέιν και δραστηριοποιείται κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Μ. Βρετανία. Η εταιρεία του δημιούργησε δεκάδες έργα, όπως εμπορικά κτίρια, οικιστικά, σταθμούς καυσίμων, εργοστάσια και κλειστά γήπεδα. Ο Χρήστος Πουλλαΐδης αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή το 1974, ενώ ακολούθησε σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Αγγλία.

53) ΠΟΥΡΟΥΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ THARISA PLC


O 83 χρόνος σήμερα Λούκας Πουρούλης είναι πρόεδρος τηςTharisa LPC. Ένας πραγματικός διεθνής κολοσσός, καθετοποιημένος όμιλο ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, εξόρυξη, μεταποίηση και εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου ("PGMS") και συμπυκνωμάτων χρωμίου. H Tharisa είναι εισηγμένη στο Xρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και στην Kύρια Aγορά του Xρηματιστηρίου του Λονδίνου.

54) ΣΑΒΒΙΔΗ ΤΖΟΑΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ TRANSWORLD VENTURES LLC

Ήταν από το 2002 έως το 2009, πρόεδρος του World Trade Center of Greater Philadelphia, ενός οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, μέσω της βελτίωσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη δική της εταιρεία, την Transworld Ventures LLC. Εργάστηκε για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των IBM, Heinz και Campbell Soup Company, συμβάλλοντας σημαντικά στην εισαγωγή εμπορικών σημάτων, όπως Campbell, Godiva, Pepperidge Farm, V8, Prego και Vlasic στις παγκόσμιες αγορές.

55) ΣΟΛΩΝΟΣ ΒΟΥΛΑ DESIGN CONSULTANT

Η κ. Σόλωνος γεννήθηκε το 1964 στο New Jersey, από γονείς που κατάγονται από τον Καραβά. Εργάστηκε ως αντιπρόεδρος στη γνωστή εταιρεία Tommy Hilfinger και έγινε γνωστή για το σχεδιασμό του Hip Hip Logo της εταιρείας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.Συνεργάστηκε επίσης με εταιρείες κολοσσούς όπως οι MESH, Rafaella Apparel Group, Converse, Best & Co. και άλλες, ενώ σήμερα είναι design consultant σε αρκετές εταιρείες.

56) ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ PROPERCORN


Η Κασσάνδρα Σταύρου είναι αγγλοκυπριακής καταγωγής, με πατέρα Κύπριο και μητέρα Βρετανίδα. Σήμερα, ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία ως επικεφαλής της επιτυχημένης επιχείρησης Propercorn με έδρα το Λονδίνο. Η Propercorn ιδρύθηκε το 2011 και από τότε μέχρι σήμερα παράγει και πουλάει το δημοφιλές σνακ, αλλά σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.Σήμερα, η επιχείρηση απασχολεί 40 εργαζομένους και πουλάει κάθε μήνα 3 εκατομμύρια πακετάκια ποπκορν στις 14 χώρες που δραστηριοποιείται.

57) ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ CEO AXIOS SYSTEMS

O Τάσος Συµεωνίδης είναι ο ιδιοκτήτης και CEO των Axios Systems, µιας εταιρείας ΙΤ, την οποία ξεκίνησε να δηµιουργεί σ’ ένα µικρό δωµάτιο του σπιτιού του µαζί µε τη σύζυγό του, Ailsa. Ξεκίνησαν το 1988 και κατάφεραν να πωλούν software σε τηλεφωνικά κέντρα και να συνεργάζονται µε πολλά ΙΤ systems. O Τάσος είναι Κύπριος και γεννήθηκε στο νησί, αλλά µετακόµισε στη Γλασκώβη σε ηλικία 12 ετών.

58) ΤΑΝΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Είναι γιος προσφύγων από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και έχει διατελέσει βοηθός εισαγγελέας στις κομητείες του Μπρονξ για πέντε χρόνια και Ρίτσμουντ (Στάτεν Άιλαντ) τα τρία τελευταία χρόνια και στις εκλογές 2020 διεκδίκησε και κέρδισε το χρίσμα του πολιτειακού βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την 64η εκλογική περιφέρεια του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άιλαντ.

59) ΤΕΚΛΟΣ ΚΛΕΙΤΟΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ AIR PARIS NEW YORKΟ Κλείτος Τέκλος είναι Αντιπρόεδρος της Global Creative Director της ESTEE LAUDER COMPANIES για Origins, Designer Fragrances και Lab Series. Ο πρώτος παγκόσμιος διευθυντής δημιουργικού και στις 3 ομάδες περιποίησης δέρματος, ομορφιάς και μακιγιάζ  σε 10 μάρκες.

Υπεύθυνος για όλες τις παγκόσμιες δημιουργικές, στρατηγικές, εννοιολογικές και εκτελεστικές εργασίες σε όλες τις οπτικές επικοινωνίες, συσκευασίες, δημιουργικές λειτουργίες, σχεδιασμό καταστημάτων και οπτικό εμπόριο. Μάρκες: Origins, Michael Kors, Zegna, Tommy Hilfiger, Kiton, Donna Karan, Tory Burch, DKNY, Lab Series και Aramis.

Πριν από την ELC, ο κ. Τέκλος ήταν Partner, Global Creative Director στο διαφημιστικό πρακτορείο Air Paris (Παρίσι - Νέα Υόρκη - Σαγκάη) από το 2007. Ξεκίνησε το γραφείο της Νέας Υόρκης και οδήγησε με επιτυχία το παγκόσμιο δημιουργικό μέχρι το 2018 μέσω του ισχυρού και ακριβούς οράματός του πελάτες σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας.

Η διαφημιστική του εμπειρία περιλαμβάνει κορυφαίο δημιουργικό για premium και πολυτελείς μάρκες - σε έντυπη μορφή, φιλμ, ψηφιακό, κοινωνικό, επωνυμία, σχεδιασμό, συσκευασία και στρατηγική. Οι πελάτες περιλαμβάνουν Valentino, Brioni, Calvin Klein, Jil Sander, Longchamp, Juicy Couture, Elizabeth Arden, Guess, Coty, LVMH και πολλούς άλλους.

Η συντακτική του εμπειρία περιλαμβάνει την υπηρεσία του 2005 ως δημιουργικός διευθυντής του πρωτοποριακού περιοδικού Surface και την έναρξη του Surface Agency για τη δημιουργία crossover brand collabs, concept homes, επιμελημένων εκθεμάτων και ενός επώνυμου ξενοδοχείου.

Η δουλειά του του κέρδισε έναν υποψήφιο Εθνικού Βραβείου Σχεδιασμού από το Μουσείο Cooper Hewitt. Από το 2014, ο κ. Τέκλος είναι επίσης συνεισφέρων Creative Director στο Vogue Magazine για επιλεγμένες διεθνείς εκδόσεις. Το κριτική του βιβλίο Polaroids για τον φωτογράφο Diego Uchitel, εκδόθηκε από τον Damiani Press το 2012.

60) ΤΣΕΝΤΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ WADE ADAMS


Ο Κύπρος Τσέντας είναι ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Wade Adams (Middle East) Ltd.Οι δραστηριότητές του κ. Τσέντα, επικεντρώνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ και καλύπτουν όλο το φάσμα των κατασκευαστικών εργασιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα υποδομής που αφορούν δρόμους, γέφυρες, μεγάλες οικιστικές μονάδες και συνάμα αποχετευτικές, υδροδοτικές, μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Κατάγεται από τον Καραβά, από το 1975 και για μια δεκαετία εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στην Κύπρο, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

61) ΦΡΕΝΤΡΙΚΣΕΝ ΤΖΟΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ


Γεννήθηκε στο Eidsvoll της Νορβηγίας, ένα προάστιο του Όσλο, στις 10 Μαΐου του 1944. Είναι ναυτιλιακός μεγιστάνας πετρελαίου, με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων.  Πέρα από τις δραστηριότητές του στη ναυτιλία και στον τομέα των υδρογονανθράκων, διατηρεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο, ενώ πριν από τρία επένδυσε $350 εκατ. στη Norwegian Air. Η αυτοκρατορία του 77χρονου John Fredriksen περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. Ζει στο Λονδίνο, ενώ είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου από το 2004.

62) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.


Ο Νικόλας Χαραλάμπους είναι ο Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.. Πριν την Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Element Power Hellas A.E. θυγατρική της Hudson Clean Energy Partners αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης ο κ. Χαραλάμπους είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος στην F.C. Future Cooperation Ltd, ιδρυτής της Energy Partners Hellas ΕΠΕ και συνιδρυτής της Incubo Strategies Ltd.

63) ΧΑΣΑΠΗΣ ΝΤΕΜΗΣ CEO DEEPMIND

Αναγνωρισμένος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας και επιχειρηματίας, ο Ντέμης Χασάπης ξεκίνησε από παιδί-θαύμα στο σκάκι και πέτυχε να γίνει σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην ηλικία των 17 ετών. Ο κ. Χασάπης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να κερδίσει τον άνθρωπο στο περίπλοκο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go. Η εταιρεία αποκτήθηκε το 2014 από την Google.

64) ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ CYPRUS SEALINES


Ο Ανδρέας Χατζηγιάννης ελέγχει την ναυτιλιακή εταιρεία Cyprus Sealines, η οποία διαχειρίζεται έναν στόλο 15 πλοίων και θεωρείται ένας από τους μετρ των αγοραπωλησιών, αφού από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες για την ανανέωση του στόλου του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας του. Κοσμοπολίτης και πολυταξιδεμένος, εποπτεύει το σύνολο των ναυτιλιακών του δραστηριοτήτων εκ του σύνεγγυς, ενώ η συμμετοχή του στην Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών τον έχει φέρει πολλές φορές στο προσκήνιο λόγω των καίριων παρεμβάσεών του για τη «ρότα» που έχει χαράξει η ναυτιλία διεθνώς και τις προοπτικές ανάπτυξης εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

 65) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΠΟΛΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ POLYAR SHIPPING


Γεννήθηκε το 1959 στο Λονδίνο, όπου σπούδασε οικονομικές επιστήμες και ασχολήθηκε στην αρχή με τις επιχειρήσεις του πατέρα του στα ναυτιλιακά.Σήμερα έχει τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, την Polyar Shipping, με γραφεία στη Λεμεσό, Πειραιά, Μονακό, Λονδίνο, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μανίλα και Βομβάη. Ο Πόλυς Χατζηιωάννου ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ναυτιλιακής εταιρείας Stelmar, η οποία πωλήθηκε, και ο δεύτερος μέτοχος της Easyjet. Οι δραστηριότητες των επιχειρήσεών του στρέφονται σε δύο τομείς: κυρίως στη ναυτιλία, στα ακίνητα και σε επενδύσεις σε τραπεζικά ιδρύματα.

66) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ EASYJET


Η Κλέλια Χατζηιωάννου με εκτιμώμενη περιουσία $1,2 δισ. είναι δισεκατομμυριούχος χάρη στο μερίδιό της στην αεροπορική εταιρεία easyJet, που ίδρυσε ο αδελφός της, Στέλιος. Είναι κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο. Κατέχει επίσης μια συλλογή έργων τέχνης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε τα τελευταία 20 χρόνια. Ζει στο Μονακό και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας.

67) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ EASY GROUP


Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1967 και είναι απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου και έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου. Ασχολήθηκε με την ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του και αργότερα το 1995 σε ηλικία 28 ετώβ ίδρυσε την εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet. Το 2006 έλαβε τον τίτλο του ιππότη (ΣΕΡ) από την Βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα. Επιπλέον έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation.

68) ΧΑΤΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ DOLLY DIMPLE’S

Ο Ανδρέας Χατζουλλής γεννήθηκε το 1944 στο Πέρα Χωριό Νήσου. Σήµερα είναι ιδιοκτήτης 90 εστιατορίων σε ολόκληρη τη Νορβηγία, µε την επωνυµία Dolly Dimple’s. Έχει ανακηρυχθεί επιχειρηµατίας της χρονιάς στα βραβεία της KPMG Νορβηγίας το 2004. O ίδιος δεν ξεχνά τις ρίζες του και επισκέπτεται την Κύπρο 4 φορές τον χρόνο, κυρίως για να παίξει γκολφ στο Aphrodite Hills, όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί οικία.

69) ΧΟΥΪΓΙΑΝ ΓΙΑΝΓΚ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ COUNTRY GARDEN


Κάτοχος κυπριακού διαβατήριου είναι από το 2018 η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας και ο σύζυγός της. Ο λόγος για την 39χρόνη, γεννημένη στις 20 Ιουλίου του 1981, Yang Huiyan, η οποία κατέχει το 57% καθώς και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Country Garden, την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο πατέρας της. Πρόκειται για τη νεότερη δισεκατομμυριούχο στην Κίνα σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η περιουσία της ανέρχεται σε $28,7 δις κάτι που την κατατάσσει ως την πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας,  την 6η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και φυσικά την πλουσιότερη Κύπρια.

70) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ YIANIS GROUP

Ο 55χρονος σήµερα Ιωάννης Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία και µετέβη στο Ηνωµένο Βασίλειο µετά την τουρκική εισβολή . Έχει προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα €2 δις. Κατέχει το 100% του Yianis Group, που κατέχει τα ξενοδοχεία Marriott West India Quay  και Canary Riverside Plaza.Έχει επίσης 2.000 οικιστικές και εµπορικές µονάδες στο κεντρικό Λονδίνο, καθώς και εκτάσεις γης στη Βραζιλία, διαµερίσµατα στη Νέα Υόρκη, καθώς και το Hilton Tower του Μάντσεστερ και το Radisson Blu του Λίβερπουλ. Λειτουργεί επίσης το φιλανθρωπικό ίδρυμα ‘Yianis Christodoulou Foundation’.

του Σωκράτη Ιωακείμ, Φιλελεύθερος, 3/5/2021