Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τα μέλη της οικογένειας του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, ΓΤΠ 03/09/2021


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με τα μέλη της οικογένειας του ήρωα Χριστοφή Ππασιά από την Ξυλοφάγου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Επιτρόπου Προεδρίας και σε αυτήν παρευρέθηκαν η σύζυγος του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, Γεωργία, ο γιος του Βάσος, οι κόρες του Μάρω και Αντωνία, καθώς και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος εξέφρασε προς την οικογένεια την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης, του ιδίου και της πολιτείας γενικότερα, για τον ηρωικό αγώνα και τη θυσία του ήρωα Χριστοφή Ππασιά.  Υπενθυμίζεται ότι ο ήρωας έπεσε στο πεδίο της τιμής στην περιοχή του Αγίου Παύλου τον Αύγουστο του 1974 προασπιζόμενος πανανθρώπινες αρχές και αξίες, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια της πατρίδας μας και του λαού της.

Ειδική αναφορά έγινε για στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Χριστοφή Ππασιά.

Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε την οικογένεια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος δικαίου, αναγνωρίζει, σέβεται και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, όπως εξάλλου δήλωσε πρόσφατα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι την περίοδο της τουρκικής εισβολής και στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν λάθη και παραλείψεις, τα οποία δυστυχώς προκάλεσαν και προκαλούν επιπρόσθετο πόνο και δυστυχία σε δεκάδες οικογένειες συμπατριωτών μας αλλά και σε οικογένειες στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να μην γνωρίζουν μέχρι σήμερα την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων όπως και τον χώρο ταφής τους.  

Η Κυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη, συνέχισε ο κ. Φωτίου, από την ανάληψη των καθηκόντων της, μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας, ακολούθησε μιαν ανθρωπιστική πολιτική που στοχεύει να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες, εκεί όπου είναι δυνατόν, από δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες.  

Είναι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τόνισε ο κ. Φωτίου, που τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν οι μεγάλες εκταφές στις ελεύθερες περιοχές που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, όπως στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, των πεσόντων ελλαδιτών ηρώων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, του πρόχειρου νοσοκομείου Παχυάμμου, των ομαδικών τάφων του πραξικοπήματος και τόσες άλλες.   Ταυτόχρονα, τόνισε, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Επίτροπος Προεδρίας, έχουν εκφράσει επανειλημμένα την μεγάλη συγνώμη της πολιτείας προς τις οικογένειες των ηρώων μας για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας, ώστε να απαλύνουμε τον πόνο των οικογενειών για να μην υπάρξουν άλλες οικογένειες ηρώων μας που να βιώσουν τα προβλήματα, τις δυσκολίες και την αναστάτωση που βίωσε με αξιοπρέπεια η οικογένεια του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, λόγω των δικών μας λαθών και παραλείψεων. 

ΡΜ/ΕΧ/ΣΧ