Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δεκάδες οι Κύπριοι που παραμένουν στην Ουκρανία, Εθνικός Κήρυξ 24/2/2022


ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τριάντα πέντε με σαράντα είναι οι Κύπριοι που βρίσκονται στην Ουκρανία και επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Κύπρου στο Κίεβο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την πρεσβεία, ο συγκεκριμένος αριθμός, αφορά όσους επικοινώνησαν μαζί τους τις τελευταίες ημέρες. Δεκάδες Κύπριοι, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, διαμένουν σε διάφορες πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.


Με τους Κύπριους πολίτες, υπάρχει συνεχής επικοινωνία για την κατάσταση της υγείας τους και όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, είναι όλοι καλά. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται ο αριθμός των διαμενόντων στη χώρα, να είναι μεγαλύτερος, ωστόσο αυτό θα διαφανεί στην πορεία.


Για τους Κύπριους που βρίσκονται στην Ουκρανία, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση πως το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για παροχή προξενικής βοήθειας και ενδεχόμενη εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης. (22 801000).


Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Όπως ανέφερε τότε το Υπουργείο, «λόγω της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία».


Τόνιζε ακόμα ότι «Κύπριοι υπήκοοι των οποίων η παρουσία στη χώρα κρίνεται από τους ίδιους επιβεβλημένη, καλούνται όπως παραμείνουν σε ετοιμότητα και δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κίεβο και εγγραφούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα Connect2CY».