Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Προτροπή από Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου προς τους Κύπριους της Βρετανίας να ψηφίσουν αύριο, ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 11/12/2019


Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην αυριανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και Βουλής προτρέπει τα μέλη της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Με ανακοίνωσή η Ομοσπονδία επισημαίνει πως η εκλογική αναμέτρηση της Πέμπτης είναι «μία από τις πιο κρίσιμες και αμφίρροπες» εδώ και πολλά χρόνια.

Καλεί τους Κύπριους της Βρετανίας, λοιπόν, να ψηφίσουν και να υπενθυμίσουν σε συγγενείς και φίλους επίσης να ρίξουν την ψήφο τους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής τόνισε ότι «η κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί σε αυτή την εκλογική εκστρατεία» πρόσθεσε ο κ. Καραολής απευθυνόμενος στους Κύπριους ψηφοφόρους: «Προτρέπω όλους να πάνε αύριο να ψηφίσουν. Καθώς θα αποφασίζετε ποιον θα ψηφίσετε, μεταξύ των πολλών θεμάτων που θα συνυπολογίζετε σας παρακαλώ να συμπεριλάβετε και το τι έχουν κάνει οι υποψήφιοι για την Κύπρο. Υπάρχουν υποψήφιοι που κατέρχονται για εκλογή οι οποίοι έχουν θέσει ερωτήματα και έχουν μιλήσει για την Κύπρο στο κοινοβούλιο, έχουν παραβρεθεί και έχουν στηρίξει εκδηλώσεις μας, έχουν επιδείξει ενεργά ότι υποστηρίζουν μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα και έχουν κάνει εκστρατεία εναντίον της τουρκικής κατοχής. Σας παρακαλώ να στηρίξετε αυτούς τους υποψηφίους που έχουν υποστηρίξει την κοινότητά μας».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υπενθυμίζει τα προ εβδομάδων μηνύματα των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προς την παροικία.

Ο Κρίστοφερ Πίντσερ, Υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνηση Τζόνσον, δήλωσε εκ μέρους των Συντηρητικών ότι υποστηρίζει «τη μακροπρόθεσμη επίλυση των διαιρέσεων στην Κύπρο, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Πρόσθεσε: «Το έχω πει και το ξαναλέω, διαφωνώ με την απόφαση της Τουρκίας να κάνει γεώτρηση για πετρέλαιο κοντά στην ακτή της Κύπρου. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει το κυριαρχικό δικαίωμα πρόσβασης στην ΑΟΖ της και να εξάγει υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εκεί, προς όφελος όλων όσων ζουν στο νησί της Κύπρου».

Ο Φάμπιαν Χάμιλτον, σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού του Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι «περισσότερο από 45 χρόνια μετά από την εισβολή, το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να επιδιώκει τέλος στην κατοχή και να εργάζεται για την επανένωση της Κύπρου».

Συνέχισε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος: «Στηρίζουμε την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι ένα φυσιολογικό και βιώσιμο κράτος. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας και δε χρειάζεται παρωχημένες εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα».

Επισήμανε επιπλέον την ανάγκη επίλυσης του περιουσιακού και του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων και κατέληξε με την σημείωση ότι «το Εργατικό Κόμμα έχει υπάρξει συνεπές στην καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Τέλος, ο Τσούκα Ουμούνα από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εστίασε αρχικά στο μήνυμά του στην προοπτική εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λέγοντας ότι το κόμμα του «θέλει να σταματήσει το Brexit».

Σε συμπληρωματική του δήλωση ο κ. Ουμούνα αναφέρει: «Τάσσομαι δυνατά υπέρ του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών και και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε επίλυση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Προσθέτει ότι είναι προσηλωμένος σε μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή Κύπρο και ότι ο ίδιος και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν το διάλογο και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προτρέπουν την Τουρκία να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση της Τουρκίας να διενεργήσει γεώτρηση στην περιοχή διακινδυνεύει την ανάφλεξη εντάσεων. Πιστεύουμε ότι οι όποιες έρευνες γίνονται στην περιοχή θα πρέπει να ωφελούν όλες τις κοινότητες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Κύπριους και καλούμε σε μεγαλύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων για να βοηθήσουν να διευκολυνθεί μία ενωμένη, ίση και ειρηνική Κύπρος», συμπληρώνει ο κ. Ουμούνα εκ μέρους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη νεότερη δήλωσή του.

Επαινεί, τέλος, την προσφορά των Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι πολλοί ήρθαν στη χώρα «μετά από την τουρκική εισβολή».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)