Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας


Οι αγνοούμενοι είναι η πιο τραγική και οδυνηρή πτυχή του δράματος που έζησε και ζει η πατρίδα μας μετά το πραξικόπημα του 1974 και την καταστροφή που επήλθε στη συνέχεια με την τουρκική εισβολή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, 49 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα, συνεχίζει τον αγώνα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που δημιουργεί το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί συνεχιζόμενη καταπάτηση και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

Η Υπηρεσία της οποίας προΐσταμαι είναι προσηλωμένη στο καθήκον της και θα συμβάλλει με το άπαν των δυνάμεων της στις προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης εκάστου των αγνοουμένων μας, με στόχο να τεθεί τέρμα στην αγωνία και τον πόνο των οικείων τους, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους.

Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα μας μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες που αφορούν τη διερεύνηση, τις δράσεις και ενέργειες που γίνονται για διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας, καθώς και για τους πεσόντες και αιχμαλώτους. Στόχος μας είναι ενημέρωση των πολιτών, με πλήρη διαφάνεια, για τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Υπηρεσίας. Μιας Υπηρεσίας που επίκεντρό της είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε επίσης πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατεσταθέντες μας, τη στήριξη, τις ενέργειες και δράσεις που έχουμε καταρτίσει ή/και υλοποιήσει, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται. Η επαφή και επικοινωνία μας μαζί τους είναι συνεχής και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και την κάλυψη των αναγκών τους.

Σύμφωνα με τον πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, επίκεντρο της πολιτικής είναι ο άνθρωπος και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούσε πάντοτε την πυξίδα μου. Ως Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, η προσήλωσή μου στην προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσλαμβάνει τη μορφή δέσμευσης. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αποδοθεί τιμή στους αγνοούμενους και πεσόντες, και στις τραγικές οικογένειες τους. Επίσης, θα είμαι παρά τω πλευρώ των εγκλωβισμένων και επανεγκατεσταθέντων μας, συνοδοιπόρος τους στα δύσκολα, προασπιστής των δικαιωμάτων τους. Δίπλα και μαζί με τους ακρίτες στη γη των προγόνων μας που δίνουν καθημερινά μαθήματα υπομονής, αυταπάρνησης, αγάπης και προσήλωσης στις ρίζες και τις παραδόσεις του τόπου μας. Αξίζουν συγχαρητήρια, απόλυτος σεβασμός και έμπρακτη εκτίμηση σε όλους τους εγκλωβισμένους μας για τη δύναμη ψυχής τους.

Άννα Αριστοτέλους
Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα
Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων