Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ
(Όπως περιγράφεται σε μια ομιλία του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄)

«Δεν ξεχνούμε τα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας, δεν ξεχνούμε τους σκλαβωμένους τόπους όπου είναι κτισμένοι οι βωμοί και οι εστίες μας και όπου είναι θαμμένοι οι γονείς και οι πρόγονοί μας…» Μακάριος Γ΄, 20η Ιουλίου 1977.

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει σε διάφορες χώρες για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Δούλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να ευημερήσουν και να προοδεύσουν, συμβάλλοντας συγχρόνως στην πρόοδο των χωρών που έχουν καταστήσει δεύτερη πατρίδα τους. Πολλοί Απόδημοι Κύπριοι διακρίνονται στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, στο εμπόριο, στις επιχειρήσεις και σε πλείστους άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στις πρωτεύουσες και στις πόλεις πολλών χωρών, οι αδελφοί μας στο εξωτερικό έχουν οργανωθεί σε κοινότητες, ίδρυσαν σχολεία και εκκλησίες, σύστησαν σωματεία, οργανώσεις και συνδέσμους, η δε δραστηριότητά τους αξίζει κάθε έπαινο. Οι Απόδημοι Ελληνοκύπριοι, τόσο ως άτομα όσο και ως οργανωμένες κοινότητες, τιμούν το όνομα της Κύπρου. Μπορεί να ειπωθεί ακόμη ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί. Οι Απόδημοι Ελληνοκύπριοι, ένα ζωντανό και εύρωστο τμήμα του Κυπριακού Ελληνισμού, διατηρούν άρρηκτους τους δεσμούς τους με την Κύπρο. Σε οποιαδήποτε χώρα και αν βρίσκονται, οι σκέψεις, οι ψυχές και οι καρδιές τους είναι στραμμένες στην Κύπρο. Δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους και δίνουν πάντα το παρών τους, όποτε η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και κίνδυνους. Εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού προς όλους τους Απόδημους Κυπρίους γι αυτή τη μεγάλη και πολύτιμη υποστήριξη. Υπάρχουν φυσικά, προβλήματα κάθε είδους που οι Κυπριακές κοινότητες αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό και στη λύση των οποίων η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει καθήκον να συμβάλει. Απευθύνω το μήνυμα αγάπης μου προς όλους τους Απόδημους Κυπρίους που παρευρίσκονται στη διάσκεψη και εκφράζω τη μεγάλη εκτίμησή μου για το ενδιαφέρον τους και την υποστήριξή τους για την Κύπρο, τα οποία είναι πηγή αναζωογόνησης και ενίσχυση στη συνέχιση του αγώνα για την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων μας. Το μήνυμά μου προς όλους τους Απόδημους Κυπρίους είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα υποκύψουν ποτέ στην ωμή βία και δεν θα δεχτούν ποτέ τα τετελεσμένα γεγονότα που επέφερε η στρατιωτική εισβολή. Θα παραμείνουμε όρθιοι και αταλάντευτοι στις επάλξεις. Με τη βοήθεια της Ελλάδας, με την δική σας υποστήριξή και την υποστήριξη των απανταχού της γης Ελλήνων, θα εντείνουμε τον αγώνα μας έως ότου απελευθερωθεί η Κύπρος από τη ξένη κατοχή και επανακτήσει πλήρως την ανεξαρτησία της.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας Υπηρεσίας για τους Απόδημους Κυπρίους ανήκει στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η ιδέα υλοποιήθηκε με το διορισμό του Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αποδήμων Κυπρίων στις 16 Δεκεμβρίου 1976 και από την 1η Ιανουαρίου 1977 η Υπηρεσία άρχισε να λειτουργεί επίσημα. Οι στόχοι, οι σκοποί και ο τρόπος λειτουργίας ανακοινώθηκαν στις 2 Ιανουαρίου 1977 και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές της επικυρώθηκαν με την απόφαση 17451 του Υπουργικού Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1978. Με την ίδια απόφαση αναγνωρίστηκε ο συντονιστικός της ρόλος στις περιπτώσεις εκείνες, όπου οι αρμοδιότητες της εμπίπτουν στη δικαιοδοσία άλλου συγκεκριμένου Υπουργείου ή Υπηρεσίας. Μέχρι τις 9.4.1981 η Υπηρεσία Αποδήμων Κυπρίων υπαγόταν στο Υπουργείο Προεδρίας και μετά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπαγόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από τις 18/10/2016 και με νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Κυπρίων μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην Προεδρία υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας.