Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας


Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, συμμετέχει και συνδιοργανώνει εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, δημοσιογραφικές διασκέψεις που στόχο έχουν την ανάδειξη της ιδιαίτερης κουλτούρας, της θρησκείας, του πολιτισμού και της ιστορίας της κάθε Θρησκευτικής Ομάδας. Σε ετήσια βάση η κάθε θρησκευτική ομάδα παρουσιάζει σε χώρο που θα καθοριστεί και κάποιες φορές στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκδηλώσεις της. Η πραγματοποίησή κάθε εκδήλωσης έχει τη δική της ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Πιο κάτω παρατίθενται κάποιες πρόσφατες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από έκαστη εκ των Θρησκευτικών Ομάδων στην Κύπρο.
  • Στις 19/6/2019 η Λατινική κοινότητα πραγματοποίησε εκδήλωση όπου τίμησε τη συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη συνταγματική αναγνώριση της Λατινικής Κοινότητας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντωνέλλα Μαντοβάνη, στο «Σπίτι των Λατίνων» στη Λευκωσία.

    Το "Σπίτι των Λατίνων" εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη στις 12 Οκτωβρίου 2017 και ο ιδιαίτερος αυτός χώρος παρέχει τη δυνατότητα στους Λατίνους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς κ.α. να προβάλουν το έργο τους. Ο χώρος θα φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις για την προβολή της παρουσίας της Λατινικής κοινότητας της Κύπρου όπως επίσης και εκδηλώσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων και σωματείων της κοινότητας. Μεαυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα της Κοινότητας των Λατίνων έγινε πραγματικότητα. Το κτήριο βρίσκεται στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου και χρησιμοποιείτο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.  • Στις 24 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας στη Λευκωσία εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου από τους όπου γης Αρμένιους. Η Επιτροπή Μνήμης Αρμενικής Γενοκτονίας Κύπρου διοργάνωσε αρχικά Εκδήλωση Μνήμης με Πεζοπορία Νεολαίας και ακολούθως όλοι μαζί, πορεύθηκαν προς το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στον περίβολο της Αρμενικής Εκκλησίας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

    Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρκτές Μαχτεσιάν, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και νωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ πάει να κλείσει η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η Τουρκία συνεχίζει πεισματικά να αρνείται να αναγνωρίσει το αιματοβαμμένο της παρελθόν και τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων. Παράλληλα εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο, η οποία υπήρξε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη παγκοσμίως, που αναγνώρισε την γενοκτονία μέσω ψηφίσματος, τονίζοντας ότι η ηθική και έμπρακτη αλληλεγγύη των Κύπριων στο δίκαιο αγώνα μας  είναι για μας σημαντική. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολιτειακοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, και πλήθος κόσμου.

  • Η Μαρωνίτικη Κοινότητα γιόρτασε το διήμερο 20-21/4/2019 το 8ο Φεστιβάλ Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη. Το Φεστιβάλ το συνδιοργάνωσε το Σωματείο "ο Κορμακίτης" με την Τοπική Αρχή Κορμακίτη. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο Φεστιβάλ όπου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε οργανωμένες ξεναγήσεις σε αξιοθέτα του χωριού, στην λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, να αγοράσουν αλλά και να δουν πως φτιάχνονται παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα, να συμμετάσχουν σε ποδηλατοδρομία, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, να θαυμάσουν την έκθεση κλασσικού αυτοκινήτου, τα παιδιά να λάβουν μέρος σε παιδικό εργαστήριο δραστηριοτήτων, και όλοι μαζί να διασκεδάσουν σε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, χορό, και τραγούδι.