Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας


Βάσει του Συντάγματος, οι Μαρωνίτες είναι μία από τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου, η τρίτη μεγαλύτερη μετά τους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους. Ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας το οποίο εδρεύει στην Αντιόχεια. Πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα.

Πιστεύεται ότι κατοίκησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο στα τέλη του 7ου αιώνα όταν ο Ιουστινιανός Β´ μετακίνησε τους Μαρδαΐτες από τις ακριτικές περιοχές της Συρίας στην περιοχή της Αττάλειας, όπου η μικρή απόσταση με την Κύπρο ώθησε αρκετούς να μετακινηθούν και να κατοικήσουν στα βορειοδυτικά της νήσου. Νέο κύμα Μαρωνιτών κατέφθασε στην Κύπρο στα τέλη του 8ου αιώνα μετά τις αιματηρές διώξεις που δέχτηκαν σε Συρία και σε Λίβανο από τους Άραβες Μουσουλμάνους κατακτητές. Μεταναστεύσεις υπήρξαν και στη διάρκεια των επόμενων αιώνων με αποκορύφωμα την μαζική μετανάστευση του 13ου αιώνα όταν σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Μας Λατριέ έφτασαν τους 80.000 και ζούσαν σε 60 χωριά.

Το 1316 ιδρύθηκε στη Λευκωσία η Μαρωνίτικη αρχιεπισκοπή, με πρώτο επίσκοπο τον Ανανία, η οποία μετά τον θάνατο του Κύπριου Επισκόπου Λουκά το 1673, μεταφέρθηκε στη Βηρυτό για να επιστρέψει ξανά στη Λευκωσία το 1988. Από το 1840 ακολουθούν το λατινικό ημερολόγιο. Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε τρία χωριά της επαρχίας Κερύνειας, τα Μαρωνίτικα χωριά όπως λέγονταν, ο Κορμακίτης, ο Ασώματος και η Καρπάσια, και ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας,την Αγία Μαρίνα. Σύμφωνα με την τελευταία Δημογραφική Έκθεση του 2017 της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Μαρωνίτες αποτελούν το 0,7% της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας (η Ελληνοκυπριακή Κοινότητα αριθμεί 713,500) και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη νήσο, ενώ διαθέτουν δικούς της συλλόγους, σχολεία, αλλά και γλώσσα καθώς επίσης και δικές τους εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία. Οι Μαρωνίτες της Κύπρου όπως έχει ήδη προαναφερθεί έχουν τη δική τους γλώσσα η οποία, ομιλείται μονάχα στο χωριό Κορμακίτης και γίνεται προσπάθεια αναβίωσης της γλώσσας, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Χκι Φι Σάννα.

Στη πολιτική, οι Μαρωνίτες, με την ανεξαρτησία το 1960 βάση του άρθρου 9 περί Θρησκευτικών Ομάδων μπορούν να εκλέγουν έναν Εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.


Χαιρετισμός Εκπροσώπου Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Μαρωνίτικη Κοινότητα
Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών
Μαρωνίτικα Αθλητικά Σωματεία