Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φωτίου είχε σήμερα, 20 Νοεμβρίου 2019 συνάντηση στο γραφείο του, με τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρου κ. Ανδρέα Κεττή.


Κατά τη συνάντηση ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον κ. Κεττή για θέματα των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ο κ. Φωτίου σημείωσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μείωση του ρυθμού ανεύρεσης λειψάνων για σκοπούς ταυτοποίησης, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, όλες τις πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία, καθώς επίσης και πληροφορίες για τους χώρους ταφής που επανατάφηκαν λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Από την πλευρά του ο κ. Κεττής ενημέρωσε για τις προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά τον διορισμό Εισηγητή (Raporter) για τους αγνοουμένους, θέση η οποία παραμένει κενή. Ο κ. Φωτίου ανάφερε ότι ο διορισμός Εισηγητή, δεδομένου των συνθηκών που επικρατούν, είναι επιτακτική ανάγκη και καθοριστικής σημασίας για το θέμα των αγνοουμένων και τόνισε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας με τους Ευρωβουλευτές και το Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε θέματα που άπτονται του Σχολείου του Ριζοκαρπάσου αλλά και θέματα που απορρέουν από άλλους τομείς των αρμοδιοτήτων του.

(ΜΓ/ΕΙ)