Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τάφηκε μετά από 20 ημέρες εγκλωβισμένος από Αγία Τριάδα που απεβίωσε στις ελεύθερες περιοχές, ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/05/2020


Εγκλωβισμένος από την Αγία Τριάδα απεβίωσε στις ελεύθερες περιοχές πριν από 20 ημέρες, ωστόσο οι κατοχικές αρχές επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη να μεταφερθεί η σορός του στα κατεχόμενα, ώστε να ταφεί στο κατεχόμενο χωριό του, όπως ήταν η επιθυμία του.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις ελεύθερες περιοχές και ακολούθως έγινε η μεταφορά και η ταφή της σορού στην Αγία Τριάδα, στην παρουσία ιερέα και μελών της οικογένειας που διαμένουν στα κατεχόμενα. Δεν επετράπη από τις κατοχικές αρχές να μεταβούν στην ταφή συγγενείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

Μεταξύ άλλων, οι κατοχικές αρχές ζήτησαν από τους οικείους του να παρουσιάσουν τεστ του τεθνεώντος για κορονωϊό, προτού τελικά επιτρέψουν τη διέλευση της σορού με τη συνδρομή της ειρηνευτικής δύναμης. Η αρχική αντίδραση των κατοχικών αρχών στο αίτημα για μεταφορά στην Αγία Τριάδα ήταν αρνητική, καθώς όπως ανέφεραν, δεν επιτρέπεται η τέλεση ταφής για λόγους δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, για 20 ημέρες η σορός παρέμενε στις ελεύθερες περιοχές, έως ότου δοθεί η έγκριση.

Την ίδια ώρα, στη Καρπασία υπάρχει αριθμός αρρώστων μεταξύ των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές από τότε που διακόπηκε η διέλευση από τα οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να χάσουν προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρούς για θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται. Μεταξύ των εγκλωβισμένων υπάρχει και άτομο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στις 21 Μαΐου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία στα οποία η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων. Μεταξύ άλλων, το μέτρο αφορά εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους ή Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και Τουρκοκύπριους που εργάζονται, φοιτούν ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα, συνεχίζεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους. Όσοι θα μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον COVID-19.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει προγραμματισμός να διενεργηθεί τουλάχιστον μια φορά τεστ για κορωνοϊό σε όσους εγκλωβισμένους ή επανεγκατασταθέντες επιθυμούν να περάσουν προς και από τις ελεύθερες περιοχές, πιθανότατα με έξοδα της Δημοκρατίας. «Καθημερινά παίρνουμε τηλέφωνα» είπε ο κ. Φωτίου, κάνοντας λόγο για διψήφιο αριθμό ενδιαφερομένων. Μεταξύ αυτών, είπε ότι έχει επηρεαστεί μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων από το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τρίαδα, οι οποίοι βρέθηκαν στις ελεύθερες περιοχές και μετά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν. Επηρεάστηκε επίσης αριθμός επανεγκατασταθέντων που θέλει να μεταβεί από τον Κορμακίτη στις ελεύθερες περιοχές, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για ανθρωπιστικής φύσεως προβλήματα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «υπάρχουν διάφορα αιτήματα, κάποια εκ των οποίων δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των εγκλωβισμένων και των επανεγκατασταθέντων, τα οποία θα τα δούμε ξεχωριστά».

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ)