Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δηλώσεις Επιτρόπου Προεδρίας μετά τη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων και Παθόντων της Βουλής για τους Μαρωνίτες Εγκλωβισμένους και Επανεγκατασταθέντες


Είχαμε σήμερα μια πολύ παραγωγική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων και Παθόντων για τα θέματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια.

Θέλω πρώτα να πω ότι η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στους στόχους που έχει θέσει, πάντοτε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους και τα οργανωμένα σύνολα της Μαρωνίτικης Κοινότητας για ενίσχυση πρόσθετων στόχων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής που βοηθούν τους συμπατριώτες μας να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες δικές τους ανάγκες και προκλήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι σαφές ασφαλώς ότι τα προβλήματα των εγκλωβισμένων αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα για όλους μας και την Κυβέρνηση και τη Βουλή και είναι προφανές ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται πάντοτε με διακομματική συναίνεση και συναντίληψη και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στόχος ασφαλώς είναι πάντοτε να δίνονται λύσεις στον υπέρτατο δυνατό βαθμό και να στηρίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των εγκλωβισμένων μας. Θέλω, όσον αφορά στην Μαρωνίτικη Κοινότητα να πω ότι αποτελεί στόχο εθνικό το να στηρίξουμε αυτήν την κοινότητα και ιδιαίτερα τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας για να παραμείνουν στα χωριά τους. Όπως ασφαλώς, στόχος εθνικός είναι η συνεχής στήριξη των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων στην Καρπασία μας.

Όσον αφορά στα Μαρωνίτικα χωρία, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την Επιτροπή για τα μεγάλα και σημαντικά έργα που δημιουργούνται στον Κορμακίτη, όπως είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το γήπεδο, έναν έργο το οποίο θα έχει ένα κόστος πέραν των 450 000 ευρώ και ένα έργο το οποίο ολοκληρώνεται σε 2-3 μήνες και θα βοηθήσει αρκετά στην αναζωογόνηση της κοινότητας. Ασφαλώς στόχος είναι η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, αν όλοι ανατρέξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε ότι το σχολείο λειτουργούσε μέχρι το 1998. Θέλουμε να το επαναλειτουργήσουμε και ο στόχος της Κυβέρνησης είναι το σχολείο να επαναλειτουργήσει τη σχολική περίοδο 2023-2024.

Είναι για αυτό το λόγο που έχουμε εγκρίνει και υλοποιείται με επιτυχία πρόγραμμα στήριξης στα νεαρά ζευγάρια. Θέλουμε νεαρά ζευγάρια να επανεγκατασταθούν στον Κορμακίτη μόνο έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει ένα σχολείο, μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δοθεί ζωντάνια στην κοινότητα αυτή.

Επίσης θέλω να σας πω ότι πολλά θέματα που αφορούν τις γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις, έχουν επιλυθεί και σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Γεωργίας προσπαθούμε στο πλαίσιο του δυνατού να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε και τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες. Εμείς νιώθουμε ότι πραγματικά έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ τα σχέδια αυτά για τις γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις και να μην ξεχνούμε ότι πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας έχει εξαγγείλει και σχέδιο με το οποίο ένας γεωργοκτηνοτρόφος μπορεί ακόμα να βοηθηθεί για μία βιοτεχνία που έχει σχέση με την αγροτική ανάπτυξη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία, γιατί είναι πολλά υπουργεία και πολλές υπηρεσίες που εργάζονται για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και θέλω επίσης να ευχαριστήσω τη Βουλή γιατί όπως σας έχω πει, η συζήτηση ήταν μέσα σε ένα πλαίσιο συναινετικό και έτσι πρέπει να είναι όταν συζητούμε θέματα εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων.


Αυτούσιες οι δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων