Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Καλά στην υγεία τους οι εγκλωβισμένοι με Covid, σε επαφή με ΗΕ για διελεύσεις, λέει στο ΚΥΠΕ ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/11/2020


Καλά στην υγεία τους είναι οι 8 συνολικά Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι στο Ριζοκάρπασο, που εντοπίστηκαν θετικοί στον Covid 19 και οι 6 εξ αυτών, με δική τους θέληση, μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.
 
Τα πρώτα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν την Παρασκευή στο σχολείο του Ριζακαρπάσου, επρόκειτο – όπως είπε – για μια δασκάλα και την καθαρίστρια – βοηθό στο ολοήμερο σχολείο, στο πλαίσιο διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία. Μετά τον εντοπισμό τους, έγιναν τεστ σε όλο το μαθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και στις επαφές τους. Οι δύο ασθενείς, ανέφερε ο κ. Φωτίου, αποφάσισαν να περάσουν την περίοδο καραντίνας στα κατεχόμενα, ενώ οι άλλοι έξι στις ελεύθερες περιοχές. Εισαγωγές έγιναν και στο κέντρο ΕDEN στην Τερσεφάνου για λόγους παρακολούθησης, εξήγησε.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι και η υγεία του βρέφους που εντοπίστηκε θετικό στον Covid 19 και νοσηλεύθηκε στο Μακάρειο νοσοκομείο είναι καλή.
 
Και τα δύο σχολεία στο Ριζακάρπασο, νηπιαγωγείο – δημοτικό και γυμνάσιο – λύκειο θα μείνουν αυτή την εβδομάδα κλειστά και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας θα παρέχεται στους μαθητές εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανέφερε ο Φώτης Φωτίου.
 
Ερωτηθείς εάν γνωρίζουν πώς έγινε η μετάδοσή του ιού, ο κ. Φωτίου απάντησε αρνητικά, είπε ότι βρίσκονται σε επαφή με τον Ε/κ νοσοκόμο που βρίσκεται στο Ριζακάρπασο και ο οποίος «κάνει εξαιρετική δουλειά». Σήμερα, συνέχισε, αναμένεται το καθεστώς στα κατεχόμενα να κάνει μαζικούς ελέγχους στην περιοχή του Ριζοκαρπάσου για τα αποτελέσματα των οποίων θα ενημερωθούν μέσω του νοσοκόμου, ενώ ο ίδιος ο Επίτροπος βρίσκεται σε επαφή με τους κοινοτάρχες των κατεχόμενων χωριών της Καρπασίας που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Σε επαφή βρίσκεται και με τα ΗΕ για οτιδήποτε χρειαστεί.
 
Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι έλεγχοι διενεργήθηκαν και στον κατεχόμενο Κορμακίτη, όπου εντοπίστηκαν 6 κρούσματα και οι ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση και θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές.
 
Σε σχέση με τη νέα απόφαση του «υπουργείου υγείας» για τις διελεύσεις προς τα κατεχόμενα με αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 24 ωρών, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι αυτό το μέτρο εμποδίζει τις διελεύσεις των εκπαιδευτικών, καθώς κάποιοι μετακινούνται κάθε μέρα αφού πηγαινοέρχονται στα σχολεία, αλλά και αυτούς που πηγαίνουν Δευτέρα πρωί και επιστρέφουν Παρασκευή στις ελεύθερες περιοχές.
 
Εμποδίζονται επίσης οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου, είπε, που απλώς περνούν μέσω των κατεχόμενων περιοχών για να έρθουν στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι έχει μιλήσει με τα ΗΕ, που ανέλαβαν να συζητήσουν το θέμα με το «υπουργείο υγείας» στα κατεχόμενα προς αναζήτηση λύσης. Στις εξαιρέσεις του κατοχικού καθεστώτος, ανέφερε, είναι οι Τ/κ εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές, οι Τ/κ μαθητές και φοιτητές σε ε/κ εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Εάν ο πραγματικός λόγος των μέτρων είναι η επιδημιολογική κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές, θα μπορούσε κάλλιστα σε αυτές τις εξαιρέσεις να περιληφθούν και κάποιες ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί, οι κάτοικοι του Πύργου, κάποιες ομάδες εγκλωβισμένων που έχουν προβλήματα».
 
Το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί και στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία εντός της ημέρας.
 
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)