Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Θέλουμε να πετύχουμε αυτά που δικαιούνται οι νέοι μας, είπε ο Φωτίου σε εκδήλωση με μαθητές, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/01/2020


Θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε αυτά που δικαιούνται ιδιαίτερα οι νέοι μας, μια πολύ καλύτερη προοπτική για τη συνέχεια της ζωής τους σε συνθήκες που θα τους διασφαλίζουν πίστη και αισιοδοξία για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον, απαλλαγμένο από τα προβλήματα και τις ανησυχίες του παρελθόντος, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδιών του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου Νήσου για τα θέματα των αγνοουμένων και εγκλωβισμένων στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η προσπάθεια ανατροπής της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της τουρκικής πλευράς, είναι ασφαλώς η πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα, καθώς είναι συνυφασμένη με τη διασφάλιση της επιβίωσης όλων μας.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, είπε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις των αγνοουμένων δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί. Σημείωσε ότι οκτακόσιοι δέκα συνεχίζουν να αγνοούνται και να συνεχίζεται μαζί και το δράμα των συγγενών τους, πολλοί από τους οποίους φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους.

«Δυστυχώς, στην προσπάθεια μας για την διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, συναντούμε την απροθυμία και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί πλήρως και με ειλικρίνεια μαζί μας. Προβάλλει εμπόδια στις εκταφές, αρνείται να επιτρέψει σε ερευνητές την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, και το πολύ χειρότερο, δεν συνεργάζεται για τον εντοπισμό των νέων χώρων ταφής λειψάνων αγνοουμένων που μετακινήθηκαν βίαια από τους αρχικούς χώρους ταφής προκειμένου να αποκρύβουν οι τεράστιες ενοχές των εκτελεστών τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά ακολουθεί μια τακτική που οδηγεί σε κλείσιμο του ανθρωπιστικού αυτού θέματος ενώ θα εκκρεμούν πολλές ακόμη αδιερεύνητες περιπτώσεις αγνοουμένων.

Μιλώντας για το θέμα των εγκλωβισμένων έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στους ηρωικούς μαθητές των σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο».

«Δεν είναι πολλά τα παιδιά, αλλά παραμένουν εκεί μαζί με τους γονείς τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τα επισκέφθηκα αρκετές φορές, πάντα με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Αξίζουν όλου του θαυμασμού μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι στα πρόσωπα τους αποτυπώνεται η ισχυρή θέληση τους να παραμείνουν, παρά τα τόσα προβλήματα, ακρίτες στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους. Υποβάλλονται σε προσωπικές θυσίες, συνέχισε, στερούνται πράγματα που για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή. Είπε επίσης ότι η επιλογή τους να παραμένουν στην Καρπασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, φανερώνει άτομα με ανώτερο ψυχικό σθένος και δύναμη.

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους μαθητές να δημιουργήσουν σχέσεις με αυτά τα παιδιά, να εκφράσουν την εκτίμηση και την αγάπη τους και να τους δώσουν χαρά και δύναμη να αντέξουν πολύ περισσότερο στις δοκιμασίες και να παραμείνουν μοναδικό παράδειγμα προσήλωσης στις ρίζες και τις παραδόσεις τους και αψεγάδιαστης αγάπης για τον τόπο.