Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Διαβήματα ΚΔ προς ΗΕ για νέες ρυθμίσεις για οδοφράγματα, επηρεάζονται ιδιαίτερα οι εγκλωβισμένοι λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/12/2020 


Προβλήματα δημιουργεί ιδιαίτερα για τους εγκλωβισμένους η νέα απόφαση του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με τις διευλεύσεις προς τα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

«Ενημερώσαμε τα ΗΕ ότι η νέα απόφαση θα δημιουργήσει απανωτά προβλήματα στους εγκλωβισμένους μας ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές των Χριστουγέννων γιατί υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να επισκεφθούν τους γονείς τους που είναι ηλικιωμένοι στο Ριζοκάρπασο, όπως και κάποιοι εγκλωβισμένοι που θα ήθελαν να περάσουν τις γιορτές τους με τις οικογένειές τους στις ελεύθερες περιοχές», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
 
Σημείωσε πως το μέτρο που τίθεται από απόψε τα μεσάνυχτα σε ισχύ στην ουσία απαγορεύει τη διέλευση του οποιουδήποτε από και προς την Καρπασία αλλά και στα μαρωνίτικα χωριά.
 
Ο κ. Φωτίου διευκρίνισε επίσης πως το μέτρο αυτό δεν επηρεάζει τους εκπαιδευτικούς που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, σημειώνοντας, παράλληλα, πως το κατοχικό καθεστώς θα μπορούσε να λάμβανε υπόψη το ανθρωπιστικό θέμα των εγκλωβισμένων και των επανεγκατασταθέντων στα κατεχόμενα.
 
«Έχω μιλήσει με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιμένω αύριο όταν θα έχουν συνάντηση με το κατοχικό καθεστώς να μας δώσουν απαντήσεις», ανέφερε.
 
Είπε ακόμη πως «το να επικαλείται η άλλη πλευρά την επιδημιολογική εικόνα τις ελεύθερες περιοχές δεν είναι απάντηση γιατί πάντα μέσα στα πλαίσια της σωστής διαχείρισης των προβλημάτων της επιδημίας θα μπορούσαν να γίνουν ρυθμίσεις για την ασφάλεια της υγείας, ώστε να δούμε ιδιαίτερα το θέμα των εγκλωβισμένων που χρειάζονται τους δικούς τους».
 
Από την πλευρά του ο Ε/κ συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Λεωνίδας Φυλακτού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ενημερώθηκε την Παρασκευή το βράδυ από τον Τ/κ συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία για τις νέες ρυθμίσεις.
 
«Ξαναμιλήσαμε το Σάββατο και του μετέφερα τα πρακτικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν για τους συγγενείς των εγκλωβισμένων ιδιαίτερα κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το μήνυμα μεταφέρθηκε αλλά οι αποφάσεις όπως γνωρίζετε δεν λαμβάνονται από την Τεχνική Επιτροπή», σημείωσε.

Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στα κατεχόμενα τερματίζονται από τις 23.59 σήμερα Κυριακή οι διελεύσεις ατόμων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές για λιγότερο από 24 ώρες χωρίς καραντίνα. Ως εκ τούτου αυτοί που περνούν στα κατεχόμενα, εκτός των εξαιρέσεων που ισχύουν, θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για εφτά ημέρες. Θα πρέπει να έχουν επίσης μαζί τους αρνητικό μοριακό τεστ κορωνοϊού (PCR) που να έχει γίνει τις τελευταίες 24 ώρες.

Προηγουμένως τα άτομα που περνούσαν από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και έμεναν εκεί για λιγότερο από 24 ώρες δεν χρειαζόταν να μπουν σε καραντίνα εφόσον παρουσίαζαν αρνητικό μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΗΦ)