Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Παρτίδα φαρμάκων για Τ/κ παρέδωσε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Επίτροπος Προεδρίας, ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/03/2020


Μια πρώτη παρτίδα φαρμάκων παρέδωσε την Πέμπτη το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, για να διανεμηθούν σε Τουρκοκύπριους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ και οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στη συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, κατόπιν αιτήματος των Τ/κ δημιουργήθηκε κατάλογος με φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς τους στις ελεύθερες περιοχές.


Στον πρώτο κατάλογο περιλαμβάνονται 20-25 άτομα, και ο κ. Φωτίου δηλώνει ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν πρόσθετες ανάγκες και για άλλα άτομα στο μέλλον.


«Ήταν ένα αίτημα των Τ/κ μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το οποίο ικανοποιούμε λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών» είπε ο κ. Φωτίου. Συνέχισε, λέγοντας ότι το γραφείο του ανταποκρίθηκε σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα, στις δύσκολες αυτές περιόδους που διέρχεται ο τόπος.


Διευκρίνισε παράλληλα ότι πρόκειται για φάρμακα που αφορούν χρόνιες ασθένειες και τη συνήθη αγωγή που λαμβάνουν τα άτομα αυτά, όπως πίεση ή ζάχαρο, ενώ δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.


Τα φάρμακα συλλέχθηκαν στην πλειοψηφία τους και παραδόθηκαν την Πέμπτη σε εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης, ενώ αναμένονται διευκρινήσεις για κάποιες περιπτώσεις φαρμάκων, τα οποία θα σταλούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα φάρμακα παρέδωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Χρύσανθος Χρυσάνθης στον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Munehiko Harada. Η ειρηνευτική δύναμη αναλαμβάνει να διανείμει τα φάρμακα αυτά στους δικαιούχους στις κατεχόμενες περιοχές.(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)